Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2022,
12.01

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

fizika Nobelova nagrada

Torek, 4. 10. 2022, 12.01

1 leto, 6 mesecev

To so prejemniki Nobelovih nagrad za odkritja na področju kvantne mehanike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Nobelova nagrada | Nobelove nagrade je v svoji oporoki predvidel švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel, ki je v ta namen zapustil večino svojega premoženja. | Foto STA

Nobelove nagrade je v svoji oporoki predvidel švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel, ki je v ta namen zapustil večino svojega premoženja.

Foto: STA

Nobelovo nagrado za fiziko prejmejo Alain Aspect, John F. Clauser in Anton Zeilinger "za eksperimente s prepletenimi fotoni, določanje kršitev Bellovih neenačb in odkritja na področju kvantne informatike," je danes sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

"Letošnji prejemniki Nobelove nagrade za fiziko so izvedli prelomne poskuse z uporabo prepletenih kvantnih stanj, pri katerih se dva delca obnašata kot ena enota, tudi če sta ločena. Rezultati so odprli pot novi tehnologiji, ki temelji na kvantnih informacijah," so zapisali ob razglasitvi.

Francoski fizik Alain Aspect, znan po eksperimentalnem delu na področju kvantnega prepletanja, je Nobelovo nagrado prejel za eksperiment z novim načinom vplivanja na atome, pri čemer je po navedbah švedske akademije z nastavitvami "zapolnil pomembno vrzel" v raziskavah.

Drugi nagrajenec, ameriški teoretični in eksperimentalni fizik John Clauser, je z meritvami polarizacije dveh prepletenih fotonov uspešno dokazal kršitev Bellove neenačbe, skladno s temelji kvantne mehanike.

Avstrijski kvantni fizik Anton Zeilinger z dunajske univerze pa je nagrado prejel za raziskovanje prepletenih kvantnih stanj in nadaljnje raziskave Bellovih neenačb. Njegova raziskovalna skupina je dokazala pojav, imenovan kvantna teleportacija.

Branko Soban
Novice Nekdanji dopisnik iz Moskve: V tem se kaže pokvarjenost Putinovega režima

Kvantna znanost bi lahko odprla nova področja uporabe računalnikov

Kvantna znanost bi lahko odprla nova področja uporabe računalnikov ter zmožnosti obdelave ogromnih količin podatkov. Ločeno delo treh letošnjih Nobelovih nagrajencev je izpopolnilo teorije, o katerih so znanstveniki, kot je Albert Einstein, razmišljali že desetletja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Alain Aspect, John Clauser in Anton Zeilinger so z revolucionarnimi poskusi in razvojem eksperimentalnih orodij postavili temelje za novo obdobje kvantne tehnologije," je ob podelitvi še zapisala Švedska kraljeva akademija znanosti, ki tradicionalno podeljuje Nobelovo nagrado za fiziko.

Robert Golob, Tanja Fajon, Matej Tonin
Novice Parsifal: Največji skok za Fajonovo in Tonina, najmanjši za Goloba

Sledile bodo še Nobelove nagrade za kemijo, književnost in mir

Nagrada je bila med letoma 1901 in 2021 podeljena 115-krat, in sicer 219 nagrajencem. Fizika je bila sicer področje, ki ga je Nobel v svoji oporoki iz leta 1895 omenil kot prvo. Tudi njegove raziskave so bile tesno povezane s fiziko.

Današnji razglasitvi dobitnikov Nobelove nagrade za fiziko bodo v naslednjih dneh sledile nagrade za kemijo, književnost in mir. V ponedeljek sledi še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo. Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900 tisoč evrov). Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti švedskega izumitelja in ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela.

Svante Pääbo
Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritja v povezavi z evolucijo človeka
Ne spreglejte