Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
16.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Rusija Nizozemska kibernetska varnost

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 16.31

5 let, 6 mesecev

Nizozemska veleposlanica zaradi obtožb o kibernetskem napadu na zagovor v Moskvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Kibernetska varnost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Rusko zunanje ministrstvo bo zaradi trditev Nizozemske, da je preprečila ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) v Haagu, danes poklicalo na pogovore nizozemsko veleposlanico v Moskvi, poročanje ruske tiskovne agencije Ria Novosti povzemajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemske oblasti so v četrtek sporočile, da so obveščevalci aprila preprečili ruski kibernetski napad na OPCW in izgnali štiri ruske agente. Kot so navedle, so Rusi parkirali avto, poln elektronske opreme, na parkirišču hotela poleg zgradbe OPCW v Haagu, od koder naj bi poskušali vdreti v računalniški sistem organizacije.

Ljubljanska borza
Novice Klavrno vzdušje na Ljubljanski borzi: zakaj delničarji ne trgujejo?

OPCW preiskuje napad z živčnim strupom novičok na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, ki se je zgodil marca v britanskem Salisburyju.

Nizozemske oblasti so v četrtek še sporočile, da so imeli štirje osumljenci, med katerimi je bil tudi strokovnjak za informacijsko tehnologijo, diplomatske potne liste.

Suša
Novice Priča smo ekstremnim vročinskim valovom, življenje se bo korenito spremenilo

Zaseženi prenosni računalnik uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici

Nizozemski preiskovalci so ugotovili, da je bil prenosni računalnik, ki so ga zasegli osumljencem, v preteklosti uporabljen v Maleziji, Braziliji in Švici. V Maleziji so ga uporabili proti preiskavi sestrelitve letala malezijske družbe Malaysia Airlines nad vzhodno Ukrajino leta 2014, pri čemer je umrlo vseh 298 ljudi na krovu.

Rusija je po razkritju nizozemskih obveščevalcev, da so preprečili ruski kibernetski napad na Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), očitala Zahodu "vohunsko manijo".

Luka Dončić
Sportal Dončić prvi mož Dallasa ob zmagi nad Philadelphio #video

Lavrov: Šlo je za rutinsko vožnjo

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da Nizozemska ni predložila nobenih dokazov za trditve svojih obveščevalcev. Kot je poudaril, v tovrstnih primerih država običajno drugi državi po diplomatskih kanalih posreduje dokumente, dokaze in informacije. "Pripravljeni smo jih pregledati," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da ruski agenti, ki jih je izgnala Nizozemska, v državi niso vohunili. "Šlo je za rutinsko vožnjo. Niso se skrili," je dejal Lavrov, ki je zanje uporabil izraz strokovnjaki. Pojasnil je, da je četverica na Nizozemsko prispela z letalom, se prijavila v hotelu in obiskala rusko veleposlaništvo. "Nič skrivnostnega ni bilo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril vodja ruske diplomacije.

Ne spreglejte