Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Irska šolstvo Katoliška cerkev

Petek, 8. 1. 2016, 14.10

8 let

Neverni učenci so v irskih šolah diskriminirani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Lani je Irska glasovala za poroke istospolnih partnerjev. Za letos pa je napovedan nov boj: sekularizacija irskih šol. Na Irskem je namreč več kot 90 odstotkov javnih šol v domeni Katoliške cerkve.

Nekrščeni otroci niso vpisani v šole Čeprav je diskriminacija v šolstvu prepovedana, pa je dovoljeno, da šole pri vpisu učencev dajejo prednost otrokom določene vere, da bi obdržale duh šole. Javnost je precej razburilo pričevanje matere enega izmed bodočih učencev v Dublinu. Ker otrok ni krščen, ga niso hoteli sprejeti v nobeni izmed devetih šol, v katere so ga vpisali starši, zato je deček še eno leto moral hoditi v vrtec.

Kriterije za vpis v šolo in uvrstitev na čakalne sezname določa Katoliška cerkev. Čeprav je na Irskem krščenih 93 odstotkov otrok, jih le tretjina staršev vodi k verskim obredom.

85 odstotkov Ircev za spremembe Diskriminacija neverujočih bo ena glavnih debat v zvezi s prihajajočimi splošnimi volitvami. Decembra so ustanovili civilno iniciativo Equate, ki poziva k spremembi pravil in enakopravnemu obravnavanju učencev ne glede na veroizpoved. Glede na raziskave javnega mnenja, objavljene v časopisu Irish Times, 85 odstotkov ljudi podpira idejo o reformi šolstva, ki bi odpravila diskriminacijo na osnovi veroizpovedi. Malo manj kot polovica vprašanih je tudi izjavila, da če bi imeli možnost, za svojega otroka ne bi izbrali katoliške šole.

Član civilne iniciative je tudi nekdanji irski šolski minister Ruairí Quinn, ki je dejal, da "je čas, da irske šole začnejo delovati v najboljšem interesu otroka. To želimo doseči v času prihodnje vlade."

Obvezno pol ure verouka na dan Poleg odprave diskriminacije ob vpisu se zavzemajo tudi za to, da bi verski pouk prestavili na začetek ali konec šolskega dne, da bi otroci, ki ga ne želijo obiskovati, lahko ostali doma ali odšli domov. Vsak dan imajo v šoli namreč pol ure verskega pouka. Starši nevernih otrok ali otrok drugih verstev sicer lahko otroke izpišejo iz tega pouka, a ponavadi to pomeni le, da sedijo v zadnjih klopeh razreda.

Večina irskih strank še ni objavila programov, s katerimi bodo vabile volivce na prihajajoče volitve, toda v civilni iniciativi so prepričani, da bo diskriminacija v šolah ena od pomembnejših tem. Do zdaj se je proti diskriminaciji in za reforme jasno opredelila le nova stranka Renua Ireland nekdanje evropske komisarke Lucinde Creighton .

Cerkev nasprotuje spremembam Mnogi pa so prepričani, da zgolj odprava diskriminacije pri vpisu ne bo dovolj. Če bi želeli zagotoviti pravo enakopravnost, kot je zapisana v irski ustavi, bi morali zagotoviti šolski sistem, ki bi bil popolnoma sekularen. Irska vlada je v preteklih letih sicer začela zmanjševati število javnih šol, ki jih vodi Katoliška cerkev, a po poročanju portala Politico je proces počasen.

Katoliška cerkev seveda nasprotuje spremembam. Irska škofovska konferenca je v izjavi zapisala, da "ni naloga ministra, da se vmešava v duh vere šol".

Ne spreglejte