Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
7.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nevihta neurje Hrvaška Zagreb

Torek, 30. 7. 2013, 7.57

7 let, 12 mesecev

Neurje pustošilo tudi po Hrvaški, pri Umagu potonila jadrnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropa se je dalj časa "pekla" v vročinskem valu, zdaj pa jo je prešla hladna fronta, ki je temperature znižala, s seboj pa prinesla tudi močno neurje. Občutili so ga tudi na sosednjem Hrvaškem.

Po vročinskem valu – temperature so se dvignile tudi do 40 stopinj Celzija – je hladna fronta s hudimi neurji zajela tudi sosednjo Hrvaško. Zagrebški gasilci so v popoldanskih urah prejeli več kot sto klicev meščanov z različnih koncev mesta, je potrdil mestni urad za izredna stanja.

Prebivalci so poročali tako o izruvanih drevesih in uličnih svetilkah, podrtih strehah, sončnikih, ograjah, reklamnih panojih kot tudi o razmetanih smetnjakih. Prijavljena je tudi škoda na nekaj avtomobilih. Poškodovana je bila ženska, na katero je padel del televizijske antene. Zaradi prekinitev električne napeljave so morali preusmeriti in skrajšati nekatere tramvajske linije. Podobno je bilo tudi drugod po državi.

Več intervencij na severnem Jadranu Veter je v popoldanskih urah pustošil tudi po Istri in na severnem Jadranu, zaradi česar so morale večkrat posredovati reševalne službe. Ob obali Umaga je potonila desetmetrska jadrnica, posadka je bila hitro rešena, dva italijanska državljana na krovu sta jo odnesla z lažjimi poškodbami.

Pristojne službe so imele zaradi neurja sicer več posegov na morju, vsi pa so minili brez resnejših posledic in človeških žrtev. Večinoma so iskali osebe, ki so po začetku neurja ostale na morju na deskah, v gumijastih čolnih ali na napihljivih blazinah. Tudi v notranjosti Istre in na območju Reke je bilo več podrtih dreves in poškodovanih avtomobilov, sicer pa na severnem Jadranu ni bilo pretirane škode.

Združenje evropskih meteorologov Estofex je za Istro izdalo najvišje opozorilo pred nevihtami. Močno so se znižale tudi temperature na polotoku – v večini istrskih mest so te padle za deset stopinj Celzija.

Na območju Varaždina in Krapine na zahodu Hrvaške je močan veter podiral drevesa in stebre električne napeljave. V Ivancu je odkril streho na osnovni šoli, v Čakovcu pa na stanovanjskem bloku, so sporočili iz Centra 112. Kot so dodali, je izbruhnilo tudi nekaj manjših požarov, veter pa je poškodoval strehe nekaj družinskih hiš.

Velika škoda v Nemčiji in Franciji O hudih neurjih sicer poročajo tudi iz zahodne Evrope, ki jo je hladna fronta najprej prešla. V Nemčiji je padala toča velikosti žogic za golf, poškodovanih je več deset tisoč stavb, škodo ocenjujejo na več sto milijonov evrov. Prizaneslo ni niti Franciji. Na jugu države je 50 tisoč hiš ostalo brez elektrike, ponekod so morali nekaj prebivalcev celo evakuirati.

Meteorologi opozarjajo, da je osvežitev, ki jo je prinesla hladna fronta, le kratkotrajna, temperature se bodo pred koncem tedna spet dvignile.

Ne spreglejte