Neurje pri Zadru naplavilo velikansko želvo, ki je poginila

Nedavna orkanska burja in neurje sta na hrvaško obalo prinesla glavato kareto, ki so jo v ponedeljek našli prebivalci nedaleč od Karina v zaledju Zadra. Velikansko želvo je k veterinarju moralo odnesti kar osem moških. Prepeljali so jo v akvarij v Pulju, kjer pa je danes poginila.

Želva je bila dolga 134 centimetrov in široka 80 centimetrov, je poročal zadarskilist.hr. Veterinar Marino Mirčeta je povedal, da morje morske želve pogosto naplavi na obalo. "Nismo imeli soda, v katerega bi jo lahko spravili, s težavo smo jo prinesli tudi v veterinarsko ambulanto, saj zaradi velikosti ni mogla skozi vrata," je povedal Mirčeta za Jutarnji list.

Prepričan je, da je bila želva stara najmanj sto let. Poimenovali so jo Melita.

Morske želve so zaščitene živali

Kot je povedal, je osem moških pomagalo želvo prinesti na njegovo dvorišče, kjer jo je pregledal. Ugotovil je, da ima stare poškodbe na oklepu in da je premražena, zato so jo najprej pokrili z odejami in o vsem obvestili center za ogrožene živalske vrste v Pulju.

Ena od biologinj tega centra Karin Gobić je dejala, da je bila želva v zelo slabem stanju. Bila je namreč podhlajena, imela pa je porušen imunski sistem. Danes je poginila.

Morske želve so zaščitene živali. So edini plazilci v Jadranskemu morju. Samice pridejo na kopno le, ko ležejo jajca. Oklep glavate karete je lahko dolg več kot 110 centimetrov, tehta pa lahko tudi do 115 kilogramov.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano