SiolNET. Novice Svet
2,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podatki iz Hrvaške: novih okužb 91

2,47

termometer

Hrvaška
Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 91 novih primerov z novim koronavirusom. Opravili so 1.309 testiranj. Umrli sta dve osebi. Število aktivnih okužb je 618.

Na Hrvaškem so sicer od 25. februarja skupno potrdili 5.740 primerov okužbe z novim koronavirusom, 160 oseb pa je umrlo. V bolnišnici je 115 oseb, od tega jih je pet na respiratorju. Trenutno je 2.111 oseb v samoizolaciji, 4.962 pa jih je covid-19 prebolelo. Do danes so skupno potrdili 130.688.

Največ okužb na Hrvaškem je po poročanju medijev povezanih z zabavami v klubih. V Zagrebu, kjer naj bi v zadnjem dnevu potrdili 17 novih primerov, jih kar 14 izvira iz zabav v nočnih klubih.

 

Hrvaška Novice Hrvati potrdili 45 novih primerov, Slovenci še raje k njim kot lani

Septembra pričakujejo normalen začetek šole

Krunoslav Capak Foto: STA Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje načrtujejo, da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi. Pomočnik ministra Momir Karin je danes potrdil, da zaradi epidemije ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih, poroča STA.

Za novo šolsko leto obstajajo trije scenariji, ki jih bodo uporabili glede na epidemiološko sliko, je povedal Karin na nacionalni televiziji HTV. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra.

"Želimo si, da bi bili otroci v svojih učilnicah in svojih šolah, da bi pouk v celoti potekal v šolah. Drugi scenarij je mešani, da bi pouk potekal delno v šolah, delno po spletu. V najslabšem primeru bo pouk v celoti potekal po spletu", je povedal.

Poudaril je, da zaradi bolezni covid-19 ne bodo več ustavljali celotnega šolskega sistema kot spomladi. Če se bo pojavilo žarišče v posameznem razredu, šoli ali na območju, bodo sprejeli ustrezne protiepidemiološke ukrepe samo tam.

V Avstriji v zadnjem dnevu 139 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 139 novih okužb s koronavirusom, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, ki se je sklicevalo na podatke do danes do 9.30. Največ novih okužb (71) so zabeležili na Dunaju, poroča STA.

Po številu novih okužb sledijo Zgornja Avstrija s 23 ter Spodnja Avstrija in Tirolska s po 13 novimi primeri. Nove okužbe so zabeležili tudi v avstrijski deželah, ki mejita na Slovenijo, in sicer na avstrijskem Koroškem sedem in na avstrijskem Štajerskem šest.

V Srbiji in BiH več kot 200 novih okužb

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 235 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je šest ljudi. V Srbiji je zaradi covida-19 od začetka epidemije umrlo 652 ljudi. Epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević je danes povedala, da je na ventilatorjih 91 bolnikov, kar je najmanj od začetka julija. Skupno so sicer hospitalizirani 203 bolniki, v državi pa imajo 8799 aktivnih okužb. Epidemiolog Predrag Kon je pred prihajajočim začetkom pouka priporočil, da učenci maske nosijo ves čas. Obenem pa je starše prosil, da naj ne pošiljajo otrok v šolo, če imajo temperaturo ali respiratorne težave, poroča STA.

Podobno kot v Srbiji so tudi v BiH potrdili več kot 200 novih okužb in najmanj 15 smrti. Od skupno 208 novih okužb so jih 161 potrdili v Federaciji BiH. Tam je covidu-19 podleglo najmanj deset ljudi, od tega štirje v Sarajevu. Prestolnica BiH ostaja glavno žarišče koronavirusa v državi, v zadnjem dnevu so namreč potrdili 66 okužb. V BiH je sicer trenutno nekoliko več kot tisoč aktivnih primerov.

Severna Makedonija pa je potrdila še 141 okužb, umrl je en človek, obenem je ozdravelo 161 ljudi. Žarišče ostaja Skopje, kjer so v zadnjem dnevu potrdili 39 novih primerov. Tu imajo tudi okoli tretjino vseh aktivnih okužb, teh je skupno 3306, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin