Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
11.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izrael Kitajska

Natisni članek

Torek, 7. 5. 2013, 11.29

8 let, 3 mesece

Netanjahu zagovarja pravico Izraela do obrambe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Izraelski premier je na obisku na Kitajskem posredno upravičeval zračne napade na Sirijo, rekoč da Izraelu ni treba prositi za pomoč, saj se lahko branijo sami.

Benjamin Netanjahu na obisku na Kitajskem sicer ni neposredno omenjal zračnih napadov na Sirijo 3. in 5. maja, po katerih je Sirija zagrozila s povračilnimi ukrepi, je pa ob obisku šanghajske sinagoge, v kateri se je med drugo svetovno vojno skrivalo 300.000 tamkajšnjih Judov, dejal, da se danes Judje lahko branijo sami, saj imajo lastno državo in lastno vojsko.

Netanjahu na obisku na Kitajskem, kjer je bil istočasno, a na drugih lokacijah, tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ni odgovarjal na vprašanja o zračnih napadih na Damask, po katerih je Kitajska Izrael pozvala k umiritvi razmer. Kitajski voditelji so v Združenih narodih vložili tudi veto na ameriška prizadevanja za ukrepe proti sirskemu voditelju Bašarju Al Asadu, kitajski zunanji minister Hua Čungjing pa je vse strani pozval, da se vzdržijo kakršnihkoli dejanj, ki bi lahko povečala napetost na območju Sirije.

Izraelski neimenovani viri naj bi sicer po poročanju Associated Pressa zračne napade označili za obrambne, saj naj bi z njimi skušali preprečiti, da bi napredno izraelsko orožje doseglo libanonski, protiizraelski Hezbolah.

Netanjahu naj bi sicer na uradnem obisku, ki bo trajal do 10. maja, skušal pomagati odpreti kitajski trg za izraelska podjetja ter pozvati k ostrejšim ukrepom proti Siriji in iranskemu jedrskemu programu.

Ne spreglejte