Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
7.28

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

katastrofa žrtve vojna Gaza Palestina Izrael

Petek, 17. 11. 2023, 7.28

5 mesecev, 1 teden

42. DAN VOJNE V IZRAELU

Izrael sporočil odločitev: vstop v Gazo bo dnevno omogočil dvema tovornjakoma #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Izrael je danes sporočil, da bo vstop na območje Gaze omogočil dvema tovornjakoma z gorivom dnevno. Za to naj bi se odločili po pozivu Washingtona, potem ko so zaradi pomanjkanja goriva v palestinski enklavi prenehale delovati številne kritične storitve in je vse več opozoril o širjenju bolezni. 

Poudarki dneva:

20.57 Borrell na Zahodnem bregu opozoril na kolektivni neuspeh glede Izraela in Palestine
19.46 Izrael naj bi vstop v Gazo dovolil dvema tovornjaka z gorivom dnevno
19.28 Erdogan v Berlinu pozval Izrael k takojšnji ustavitvi napadov
15.14 WHO opozarja na hitro širjenje bolezni v Gazi
15.09 Netanjahu: Izrael neuspešen pri omejevanju civilnih žrtev v Gazi
10.46 Kako bo Izrael reševal problem Hamasovih predorov?

8.01 Izraelske sile izvajajo operacijo v bolnišnici na Zahodnem bregu
7.20 ZN: Civilistom v Gazi grozi, da bodo stradali
7.18 Izrael: Našli smo vhod v predora v kompleksu Al Šifa
7.07 Netanjahu: Poskušamo zmanjšati število ubitih civilistov v Gazi, a neuspešno

20.57 Borrell na Zahodnem bregu opozoril na kolektivni neuspeh glede Izraela in Palestine

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes na Zahodnem bregu vztrajal, da je trenutna vojna med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze "rezultat kolektivnega političnega in moralnega neuspeha". Palestinski predsednik Mahmud Abas ga je pozval, naj pritisne na Izrael, da ustavi napade.

V Ramali sta Borrella v okviru večdnevne turneje po regiji sprejela tako Abas kot palestinski premier Mohamed Štaje. Na novinarski konferenci s slednjim je Borrell vztrajal, da zaradi kolektivnega neuspeha "Izraelci in Palestinci plačujejo visoko ceno". Ta bo po njegovih besedah še naraščala, če ne bomo ukrepali.

Edini način za končanje začaranega kroga nasilja med Izraelom in Palestinci je politična rešitev, je prepričan vodja diplomacije EU, ki je tako kot dan prej v Gazi tudi v Ramali obsodil napad Hamasa na Izrael, pozval k izpustitvi talcev in izrazil podporo pravici Izraela do obrambe v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom.

Ob tem mora Izrael storiti vse, da prepreči umiranje in trpljenje civilistov. "Prekinitev oskrbe z vodo, hrano, elektriko in gorivom celotnemu obleganemu prebivalstvu ni sprejemljiva. Obseg bombardiranja je prav tako izjemno zaskrbljujoč," je še dejal po poročanju španske tiskovne agencije EFE.

Abas pa je Borrella po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na srečanju pozval, naj "pritisne na Izrael, da ustavi agresijo" nad Palestinci in "dovolil vstop humanitarni pomoči v Gazo".

V soboto bo Borrell obisk v regiji nadaljeval s pogovori v Bahrajnu in Savdski Arabiji.

19.46 Izrael naj bi vstop v Gazo dovolil dvema tovornjaka z gorivom dnevno

Izrael je danes sporočil, da bo vstop na območje Gaze omogočil dvema tovornjakoma z gorivom dnevno. Za to naj bi se odločili po pozivu Washingtona, potem ko so zaradi pomanjkanja goriva v palestinski enklavi prenehale delovati številne kritične storitve in je vse več opozoril o širjenju bolezni. 

"Vojni kabinet je pristal na posebno prošnjo ZDA, naj priskrbimo dva tovornjaka z gorivom dnevno, da bi omogočili delo obratov za obdelavo odpadnih vod (...), ki jim zaradi pomanjkanja elektrike grozi ustavitev delovanja," je na brifingu povedal svetovalec premierja Benjamina Netanjahuja za nacionalno varnost Cači Hanegbi.

Kot je dodal, bodo gorivo uporabili tudi za delovanje kanalizacij in vodnih sistemov, s katerimi upravlja agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

"Odločitev smo sprejeli, da bi preprečili širjenje epidemij. Ne potrebujemo epidemij, ki bodo škodile civilistom ali našim borcem. Če bodo epidemije, se bodo spopadi ustavili," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. 

Še pred tem je o odobritvi dostave goriva poročal drug vladni vir, ki je poudaril, da je pogoj za to, da gorivo ne pride v roke gibanja Hamas.

Glede na navedbe neimenovanega visokega predstavnika ZDA je Washington več tednov pritiskal na Izrael, naj prek mejnega prehoda Rafa dovoli vstop goriva na območje Gaze. V skladu z dogovorom bo Izrael vsakih 48 ur dovolil prehod tovornjakov s 140 tisoč litri goriva, je še navedel vir, ki ga povzema AFP. Dobave naj bi se začele v soboto.

19.28 Erdogan v Berlinu pozval Izrael k takojšnji ustavitvi napadov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes na obisku v Nemčiji izpostavil, da mora Izrael ustaviti vojaške operacije proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas in skleniti prekinitev ognja. V Berlinu sta ga sprejela nemški kancler Olaf Scholz in predsednik Frank-Walter Steinmeier, ki sta izpostavila pravico Izraela do obstoja in obrambe.

Erdoganova ostra retorika je v prejšnjih dneh okrepila pritisk na kanclerja Scholza, ki je bil primoran braniti svojo odločitev, da ga gosti. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je dejal, da je imela država "vedno težavne partnerje, s katerimi se je treba ukvarjati". | Foto: Guliverimage Erdoganova ostra retorika je v prejšnjih dneh okrepila pritisk na kanclerja Scholza, ki je bil primoran braniti svojo odločitev, da ga gosti. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je dejal, da je imela država "vedno težavne partnerje, s katerimi se je treba ukvarjati". Foto: Guliverimage

"Izrael mora takoj končati napade na palestinskih ozemljih, takoj bi morali vzpostaviti prekinitev ognja," je, kot so sporočili iz turškega predsedstva, dejal Erdogan po pogovorih z nemškim predsednikom. Izpostavil je pomembnost odziva vsega sveta proti kršitvam človekovih pravic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Steinmeier je danes v pogovoru z Erdoganom jasno izrazil stališče Nemčije, da ima Izrael pravico do obstoja in pravico do obrambe po smrtonosnem napadu Hamasa 7. oktobra, v katerem je ubil 1.200 ljudi in jih ugrabil 239. Izpostavil je tudi, da je bil napad Hamasa teroristični napad in da je Hamas teroristična organizacija, je sporočil tiskovni predstavnik Steinmeierja na omrežju X.

Recep Tayyip Erdogan | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Tudi Scholz je na poznejši novinarski konferenci z Erdoganom dejal, da pravica Izraela do samoobrambe ne sme biti pod vprašajem.

Erdogan je vse bolj kritičen do Izraela v vojni, ki je na območju Gaze zahtevala že 11.500 palestinskih življenj. Te kritike pa je v dneh pred prihodom v Berlin še okrepil z obsodbo Izraela, da je teroristična država ter ponovil svojo že večkrat izrečeno oceno, da se na območju Gaze dogaja genocid.

Erdoganova ostra retorika je v prejšnjih dneh okrepila pritisk na kanclerja Scholza, ki je bil primoran braniti svojo odločitev, da ga gosti. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je dejal, da je imela država "vedno težavne partnerje, s katerimi se je treba ukvarjati".

15.14 WHO opozarja na hitro širjenje bolezni v Gazi

V Gazi se bolezni širijo hitreje, kot smo pričakovali, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in pojasnila, da je to posledica prenapolnjenosti zavetišč v enklavi, kjer zaradi izraelske blokade že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode. Prav tako se boji, da bo prihajajoča zima razmere še poslabšala, poroča britanski BBC.

Po navedbah predstavnika WHO za Zahodni breg in Gazo Richarda Peeperkorna so v gosto poseljeni palestinski enklavi zabeležili že več kot 70 tisoč primerov akutnih okužb dihal in več kot 44 tisoč primerov diareje, kar bistveno presega pričakovanja organizacije.

Ob tem WHO opozarja, da so v Gazi zaradi pomanjkanja goriva zaprti obrati za razsoljevanje. To pomeni, da ljudje pijejo onesnaženo vodo, kar še dodatno veča tveganja za bakterijske okužbe. Prav tako se v enklavi ne pobira več smeti, kar je ustvarilo okolje za žuželke in glodavce, ki lahko prenašajo bolezni.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade Hamasa na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih okoli 11.500 ljudi, več kot 29 tisoč je ranjenih. Medtem je bila zaradi pomanjkanja goriva in posledičnih težav s komunikacijo znova prekinjena dostava humanitarne pomoči ZN v enklavo.

15.09 Netanjahu: Izrael neuspešen pri omejevanju civilnih žrtev v Gazi

Prizadevanja izraelskih sil, da bi bilo civilnih žrtev v spopadih v Gazi čim manj, niso uspešna, je v četrtek izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu in za to okrivil palestinsko gibanje Hamas. Prepričan je, da Hamasa ne zanimajo težave Palestincev in da civiliste uporablja kot živi ščit.

"Vsaka smrt civilistov je tragedija. Delamo vse, kar je v naši moči, da civiliste spravimo iz nevarnosti, medtem ko Hamas dela vse, da jih obdrži v nevarnosti. Zato pošiljamo letake, jih kličemo na njihove mobilne telefone in pozivamo, naj odidejo. In mnogi so tudi odšli," je v pogovoru za ameriško televizijo CBS dejal Netanjahu.

"Svoje delo bomo poskušali dokončati z minimalnimi civilnimi žrtvami. To je tisto, kar skušamo storiti, a žal nismo uspešni," je poudaril in za visoko število civilnih žrtev v Gazi okrivil Hamas. Ponovil je, da si Izrael ne želi zasesti Gaze, "želi jo le demilitarizirati in deradikalizirati".

Kot enega od razlogov za izraelske racije v bolnišničnem kompleksu Al Šifa v Gazi je navedel, da bi se tam lahko nahajali izraelski talci, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas. Priznal je, da izraelske sile talcev v bolnišnici niso našle, a ob tem dodal, da bi jih lahko Hamas še pred racijami umaknil iz Al Šife.

Izraelska vojska od srede izvaja racije v največji bolnišnici v Gazi, kjer trdi, da je odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre Hamasa ter informacije in posnetke o talcih, ki jih je Hamas zajel v Izraelu. Ministrstvo za zdravje v Gazi opozarja, da so izraelske sile med drugim uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo. Prav tako naj bi zasliševale zdravnike, paciente in razseljene v bolnišnici.

Izraelsko obleganje in bombardiranje Gaze se je začelo 7. oktobra, ko so borci Hamasa v napadu na Izrael ubili 1.200 ljudi in zajeli okoli 240 talcev. V izraelski ofenzivi, ki je sledila, je bilo v Gazi ubitih več kot 11.500 ljudi.

10.46 Kako bo Izrael reševal problem Hamasovih predorov?

Eden največjih izzivov, s katerimi se spoprijemajo izraelske sile med kopensko operacijo v Gazi, je obsežna mreža podzemnih predorov, ki jih uporablja Hamas. Več sto kilometrov dolg in do 80 metrov globok sistem se uporablja za različne namene, vključno z izvajanjem napadov, tihotapljenjem blaga in skladiščenjem orožja. Predori so pogosto skriti pod različnimi objekti, kar otežuje iskanje. O tem, kako se bo z njimi spopadla izraelska vojska, je za Sky News razglabljal vojaški analitik Chris Morris. 

Pošlje lahko dobro opremljeno in posebej izurjeno vojaško enoto, ki se lahko po potrebi spusti v te predore. 

Druga možnost je uničenje vhodov v predore z razstreljevanjem, tretja pa blokiranje vhodov s penastimi bombami. V zadnjem primeru gre za tako imenovane spužvaste bombe, ki sproščajo ekspandirajočo peno, ta pa se hitro strdi. "To je eno od izraelskih čudežnih orožij. Ne vsebuje eksploziva, a učinkovito blokira predore," je dejal Morris. Peno je na dolgi rok mogoče odstraniti. 

Kot eno od možnosti navaja posnemanje poteze, za katero se je odločil Egipt v boju proti tihotapcem – spuščanje odplak po predorih. To je označil za zelo učinkovit način, ki pa bi lahko dodatno poslabšal humanitarno krizo.

Nazadnje je omenil še zračni napad iz zraka s sofisticiranim orožjem za ciljanje predorov iz zraka, svari pa pred veliko kolateralno škodo takega pristopa. 

8.01 Izraelske sile izvajajo operacijo v bolnišnici na Zahodnem bregu

Tiskovna agencija AFP navaja, da je večje število izraelskih vojakov vdrlo v begunsko taborišče na Zahodnem bregu. Medtem Reuters poroča, da so bili trije Palestinci ubiti v napadu izraelskega brezpilotnega letala, pri čemer se sklicuje na vodjo palestinske službe za nujno pomoč, najmanj devet naj bi bilo ranjenih. Več palestinskih virov pravi, da so izraelski vojaki vstopili v bolnišnico Ibn Sina v Dženinu in ustavili reševalno vozilo.

bolnišnica Ibn Sina, Dženin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Okoliščine teh smrti so za zdaj sicer nepojasnjene. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, na katero se sklicuje britanski BBC, so bili trije Palestinci ubiti v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika.

Več palestinskih virov je poročalo, da so izraelski vojaki vstopili v bolnišnico Ibn Sina in prisilili tamkajšnje zdravstvene delavce, da jo zapustijo. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera so jih približno eno uro zasliševali, nato pa izpustili.

Omenjena bolnišnica stoji na območju begunskega taborišča Dženin, kjer je izraelska vojska redno posredovala še pred napadi gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, poroča tudi francoska tiskovna agencija AFP.

Racije je izraelska vojska po poročanju Wafe izvedla tudi v mestu Ni'lin blizu Ramale, ki stoji okoli sto kilometrov južno od Dženina. Tam naj bi pridržala najmanj 28 ljudi, navaja BBC.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so bili v streljanju na kontrolni točki v mestu Hebron, prav tako na Zahodnem bregu, ubiti štirje ljudje, domnevno trije "teroristi Hamasa" in izraelski vojak. Ubiti borci Hamasa naj bi načrtovali strelski napad na izraelsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V času najnovejše zaostritve konflikta je izraelska vojska po navedbah Palestincev na Zahodnem bregu prijela več kot 2.000 ljudi. Izraelska vojska trdi, da jih je prijela več kot 1.400 in da jih je večina povezanih s Hamasom. V racijah in spopadih je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci. Vse več pa je tudi poročil o nasilju judovskih naseljencev nad Palestinci.

Na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg, je v četrtek opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

7.20 ZN: Civilistom v Gazi grozi, da bodo stradali

Civilistom v Gazi neposredno grozi, da bodo stradali, je v četrtek opozorila direktorica Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain. V tej agenciji ZN upajo na odprtje še enega mejnega prehoda z Gazo, saj količina hrane, ki vstopa v oblegano palestinsko enklavo, pokrije zgolj sedem odstotkov dnevnih potreb tamkajšnjega prebivalstva.

"Zaradi bližajoče se zime, nevarnih in prenatrpanih zavetišč ter pomanjkanja čiste vode civilistom neposredno grozi možnost lakote," je bila v izjavi neposredna direktorica agencije s sedežem v Rimu.

McCainova od začetka izraelske blokade Gaze opozarja na pomanjkanje, ki je prizadelo več kot dva milijona Palestincev. Znova je poudarila, da je nemogoče zagotoviti ustrezno količino hrane z zgolj enim odprtim mejnim prehodom. Omejene količine hrane in vode v Gazo lahko vstopajo le čez mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, edini prehod, ki ni pod nadzorom Izraela. Zaradi pomanjkanja goriva je oteženo tudi dobavljanje hrane znotraj enklave, še opozarja WFP.

Izraelske sile so po navedbah ZN v tem času poškodovale ali uničile najmanj 11 pekarn, zaradi pomanjkanja goriva, vode in nafte pa od prejšnjega tedna ne deluje niti ena pekarna na severu enklave.

7.18 Izrael: Našli smo vhod v predora v kompleksu Al Šifa

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je povedal, da so našli vhod v predor v bolnišničnem kompleksu Al Šifa. Navedel je tudi, da so sile našle vozilo, ki je bilo pripravljeno za napad na južni Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo tudi orožje.

"Znotraj bolnišničnega kompleksa Al Šifa je bil odkrit Hamasov teroristični predor," je na omrežju X objavila izraelska vojska v izjavi, ki jo spremlja videoposnetek, ki je, kot trdijo, pokazal vhod v podzemni prehod na območju bolnišnice v Gazi.

IDF je delila tudi fotografije iz notranjosti "še enega terorističnega predora" v glavni otroški bolnišnici v Gazi Al Rantisi. tunel | Foto: omrežje X/necenzurirano.si Foto: omrežje X/necenzurirano.si

V začetku tega tedna je IDF objavila tudi videoposnetek iz iste bolnišnice, ki je prikazoval kose orožja in eksploziva, ki so jih domnevno našli v tem zdravstvenem centru. V svoji zadnji objavi je delil fotografijo "velike količine orožja in streliva", ki so jo našli v bolnišnici Al Kuc.

orožje, bolnišnica Al Quds | Foto: omrežje X/necenzurirano.si Foto: omrežje X/necenzurirano.si Izrael trdi, da Hamas deluje v bolnišnicah in pod njimi, ZDA pa pravijo, da imajo tudi oni obveščevalne podatke, ki podpirajo izraelsko trditev. Hamas in bolnišnične oblasti te trditve vztrajno zanikajo.

7.07 Netanjahu: Poskušamo zmanjšati število ubitih civilistov v Gazi, a neuspešno

CBS News je Netanjahuja vprašal, ali bo izraelski umor na tisoče Palestincev kot maščevanje za napad skrajnežev Hamasa 7. oktobra spodbudil novo generacijo sovraštva. "Vsaka smrt civilistov je tragedija in ne bi jih smeli imeti, ker delamo vse, kar je v naši moči, da bi civiliste spravili iz nevarnosti, medtem ko Hamas dela vse, da bi jih obdržal v nevarnosti," je dejal Netanjahu.

"Zato pošiljamo letake, jih kličemo po mobilnih telefonih in jim rečemo, naj odidejo. In mnogi so odšli," je dodal. Izrael zarjuje, da je cilj njegove vojaške akcije uničenje Hamasa. "Druga stvar, ki jo lahko rečem, je, da bomo poskušali dokončati to delo z minimalnimi civilnimi žrtvami. To je tisto, kar poskušamo storiti: čim manj civilnih žrtev. Toda na žalost nismo uspešni," je potožil.

Palestinski civilisti nosijo glavno breme večtedenske vojaške kampanje Izraela kot odgovora na napad Hamasa, v katerem je po navedbah Izraela umrlo 1.200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je po navedbah Izraela za talce vzel tudi okoli 240 ljudi različnih narodnosti.

Zdravstvene oblasti v Gazi, ki jim zaupajo Združeni narodi, trdijo, da je bilo v izraelskem bombardiranju in kopenski invaziji potrjeno ubitih najmanj 11.500 ljudi, od tega več kot 4.700 otrok.

Dve tretjini od 2,3 milijona prebivalcev Gaze je zaradi vojne ostalo brez domov. Včeraj so izraelske zračne sile v delih južne Gaze odvrgle letake, v katerih so ljudem sporočile, naj se zaradi lastne varnosti umaknejo z območja.

Izrael je uporabil tudi letake v severni Gazi, da bi civiliste opozoril, naj odidejo. Več sto tisoč jih je to storilo v množičnem razseljevanju, za katero se številni Palestinci bojijo, da bi lahko postalo trajno.

Izrael
Novice Izraelska vojska naj bi se umaknila iz bolnišnice Al Šifa
Judovski naseljenci
Novice Vodja judovskih naseljencev: Želimo Izrael od Nila do Evfrata
Elfriede Jelinek, nobelovka
Trendi Nobelovka Elfriede Jelinek Hamas primerja z nacisti
Ne spreglejte