SiolNET. Novice Svet
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Netanjahu po 12 letih ne bo več premier Izraela

1,19

termometer

Benjamin Netanjahu | Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu Foto: Reuters

Po volitvah 23. marca, že četrtih parlamentarnih volitvah v zadnjih dveh letih, je mandat za sestavo nove vlade prvi dobil dolgoletni premier Netanjahu. A do roka, ki se je iztekel 4. maja ob polnoči, mu ni uspelo sestaviti vladne koalicije, zato je izraelski predsednik Reuven Rivlin mandat za sestavo nove vladne koalicije podelil vodji opozicije Lapidu.

V Izraelu so dosegli dogovor o sestavi koalicije, po katerem vlade prvič po letu 2009 ne bo vodil Benjamin Netanjahu. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je po Netanjahujevem neuspehu mandat za sestavo vlade podelil vodji opozicije Jairju Lapidu iz stranke Atid. Ta se je zdaj povezal s stranko Jamina Naftalija Beneta, poročajo tuje agencije.

Ejal Sela Novice Izraelski veleposlanik ekskluzivno o tem, kaj se mu je zgodilo na RTV Slovenija

Blok sprememb

Lapid, ki vodi sredinsko stranko, je iskal raznoliko zavezništvo, ki so ga izraelski mediji poimenovali "blok sprememb". Našel ga je v skrajno desni verski nacionalistični stranki Jamina, s katero bodo sestavili vlado narodne enotnosti. Lapid pričakuje tudi podporo članov arabskih strank. Lapid mora sestaviti koalicijo z najmanj 61 poslanci do srede do 23.59 po lokalnem času.

Izmenično vladanje

Benetu je Lapid v pogajanjih obljubil deljeno premiersko funkcijo, tako bo predsednik vlade prvi dve leti Benet, naslednji dve pa Lapid, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Na dogovor se je odzval tudi Netanjahu, ki je dejal, da bi bila takšna koalicija nevarna za izraelsko varnost.

Železna kupola, Izrael Novice Izraelci v Egipt po mir s Hamasom

Netanjahu na tnalu pravosodja

Netanjahu je na položaju premierja že 12 let, v zadnjih mesecih je vodil začasno vlado. Poleg političnih težav se sicer spoprijema tudi s sodnimi, saj se mora zagovarjati pred obtožbami o korupciji, ki jih zavrača. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja, med drugim sprejemanje neprimernih daril ter urejanje regulatornih ugodnosti medijskim mogotcem v zameno za pozitivno poročanje.

Bližnji vzhod Novice Na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin