Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2023,
17.28

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Natisni članek

obisk Karel III. Nemčija Velika Britanija

Sreda, 29. 3. 2023, 17.28

1 leto

Nemško-britansko prijateljstvo: Kralj Karel III. začel obisk v Nemčiji #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

3

Britanski kralj Karel III. je danes prispel na tridnevni obisk v Nemčijo in začel svoj prvi državniški obisk v tujini kot monarh. Do kraljevega obiska v Nemčiji prihaja po odpovedanem tridnevnem obisku v Franciji, od koder bi moral Karel III. pripotovati v Berlin, potem ko bi se v sosednji državi mudil od nedelje do torka. Vendar je bil monarhov obisk v Franciji preložen zaradi množičnih protestov po državi zaradi sporne pokojninske reforme.

Kralj Karel III. se je z berlinskega letališča s soprogo Camillo najprej odpravil do Brandenburških vrat, kjer ju je sprejel nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier

Frank-Walter Steinmeier je obisk kraljevega para označil za "veliko osebno gesto". | Foto: Reuters Frank-Walter Steinmeier je obisk kraljevega para označil za "veliko osebno gesto". Foto: Reuters

"Pred najinim prvim državniškim obiskom v Nemčiji se zelo veseliva srečanja z vsemi, zaradi katerih je ta država tako posebna. V veliko veselje nama je, da lahko nadaljujemo s poglabljanjem dolgoletnega prijateljstva med našima narodoma," sta pred prihodom na Twitterju zapisala britanski kralj in kraljica soproga Camilla.

Fotogalerija
1 / 5

Kraljevi par so na berlinskem letališču pozdravili s salvami iz 21 topov, medtem ko sta dve vojaški letali opravili prelet.

Pred Brandenburškimi vrati je potekala pozdravna slovesnost, kjer ju je sprejel Steinmeier s soprogo Elke Büdenbender. | Foto: Reuters Pred Brandenburškimi vrati je potekala pozdravna slovesnost, kjer ju je sprejel Steinmeier s soprogo Elke Büdenbender. Foto: Reuters  
Brandenburška vrata, okoli katerih se je nagnetlo na stotine gledalcev, so tako prvič v zgodovini predstavljala kuliso za sprejem visokega gosta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

kralj Karel III., obisk, Nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

kralj Karel III., obisk, Nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Iz Berlina še v Hamburg

Med tridnevnim obiskom bo Karel III. v četrtek nagovoril nemški parlament in se srečal s kanclerjem Olafom Scholzem ter ukrajinskimi begunci v državi, v petek pa bo odpotoval v Hamburg, kjer se bo spomnil žrtev letalskih napadov med drugo svetovno vojno in si ogledal tamkajšnji projekt obnovljivih virov energije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Steinmeier se je britanskemu kralju zahvalil za obisk in dejal, da je to "velika osebna gesta in pomemben znak za nemško-britanske odnose" ter prijateljstvo, ki "ostaja pomembno in močno". Po njegovih besedah danes, natanko šest let po vložitvi prošnje Velike Britanije za izstop iz EU, državi odpirata novo poglavje v odnosih.

kralj Karel III., obisk, Nemčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Skupaj, kot prijatelji in partnerji, zdaj gledamo naprej," je dejal nemški predsednik in med drugim pozval k hitrejšemu boju proti podnebnim spremembam, ki so visoko na agendi britanskega kralja.

"Z današnjim srečanjem tukaj pošiljamo sporočilo tudi našim državljanom: zavedamo se dramatične nujnosti boja proti podnebnim spremembam. Sprejemamo to nalogo," je še dejal Steinmeier, navaja dpa. | Foto: Reuters "Z današnjim srečanjem tukaj pošiljamo sporočilo tudi našim državljanom: zavedamo se dramatične nujnosti boja proti podnebnim spremembam. Sprejemamo to nalogo," je še dejal Steinmeier, navaja dpa. Foto: Reuters

Kralj Karl III
Novice Kralj Karel III. se je v prvem božičnem nagovoru poklonil solidarnosti Britancev
Karel III.
Trendi To namerava narediti britanski kralj Karel III.
princ Edward
Trendi Kralj Karel III. bratu na njegov rojstni dan podelil nov naziv
Ne spreglejte