SiolNET. Novice Svet
3,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški škof odstopil in priznal nepravilno ukrepanje ob zlorabah

3,17

termometer

Franz-Josef Bode | Franz-Josef Bode leta 2008- | Foto: Guliver Image
Franz-Josef Bode leta 2008- Foto: Guliver Image

Osnabrüški škof Franz-Josef Bode je zaradi nepravilnega ukrepanja ob zlorabah v Cerkvi danes potrdil, da odstopa s položaja. Njegovo odločitev je še pred tem sprejel papež Frančišek. Vatikan je sicer ravno danes napovedal prenovo pravil o prijavi spolnih zlorab.

Škof je v nagovoru prek videoposnetka priznal svoje napake in dejal, da izrecno priznava svojo odgovornost, vse prizadete pa lahko prosi samo za odpuščanje. Priznal je, da je izgubil zaupanje mnogih v škofiji, upa pa, da bo njegov odhod omogočil škofiji, da napreduje.

Svet žrtev zlorab je med drugim nemškega škofa obtožil, da je še lani primer spolne zlorabe obravnaval kot partnerski odnos.

Omenjeni svet je opozoril tudi na primer nagrajevanja duhovnika, ki je spolno zlorabljal dekle v njegovi škofiji, z vodstvenim položajem v delu z mladimi.

72-letni Bode je bil škof z najdaljšem stažem v Nemčiji. V duhovnika je bil posvečen leta 1991. Novembra 1995 pa je postal škof v Osnabrücku na zahodu Nemčije. | Foto: Guliver Image 72-letni Bode je bil škof z najdaljšem stažem v Nemčiji. V duhovnika je bil posvečen leta 1991. Novembra 1995 pa je postal škof v Osnabrücku na zahodu Nemčije. Foto: Guliver Image

Bode je sicer že pred časom priznal svojo odgovornost, a zanikal, da bi razmišljal o odstopu. Po lastnih besedah se je v zadnjih mesecih premislil, z napovedjo odstopa pa počakal, dokler ga ni odobril papež.

Vatikan je ravno danes napovedal prenovo pravil o prijavi spolnih zlorab. Od leta 2019 namreč za vse pripadnike katoliške cerkve velja obveza, da spolne zlorabe prijavijo, ta pa se bo sedaj razširila tudi na laike na vodstvenih položajih s cerkvijo povezanih organizacij.

Nova pravila predvidevajo tudi ustanovitev specializiranih uradov in agencij, kamor bodo ljudje lahko spolne zlorabe prijavili.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin