Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2023,
10.49

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Natisni članek

tank leopard obisk ZDA Ukrajina Nemčija Boris Pistorius

Nedelja, 22. 1. 2023, 10.49

1 leto, 8 mesecev

Nemški obrambni minister naj bi kmalu obiskal Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

1

Boris Pistorius | Pistorius je položaj obrambnega ministra prevzel v četrtek, po odstopu prejšnje ministrice Christine Lambrecht, na katero so letele kritike zaradi vrste napak. | Foto Reuters

Pistorius je položaj obrambnega ministra prevzel v četrtek, po odstopu prejšnje ministrice Christine Lambrecht, na katero so letele kritike zaradi vrste napak.

Foto: Reuters

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius namerava kmalu obiskati Ukrajino. Kot je povedal za današnjo izdajo časnika Bild, bo državo, ki se sooča z rusko agresijo, verjetno obiskal v naslednjih štirih tednih. Glede morebitne dobave tankov leopard Kijevu pa je dejal, da se Nemčija glede tega usklajuje s partnerji, predvsem z ZDA.

"Zelo verjetno je, da bom kmalu odpotoval v Ukrajino. Verjetno že v naslednjih štirih tednih," je dejal Pistorius v pogovoru za Bild am Sonntag. Ob tem je pojasnil, da se je v petek na srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Ramsteinu sestal z ukrajinskim obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom, s katerim sta imela poglobljeno izmenjavo.

Tank Leopard
Novice Nemčija kljub pritiskom ne sprejme odločitve glede dobave leopardov Ukrajini

Nemčija je glede pošiljanja bojnih tankov leopard Ukrajini še vedno zadržana

Zahodnim zaveznicam se na srečanju, na katerem so govorili o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, ni uspelo dogovoriti glede pošiljanja bojnih tankov leopard Ukrajini, za katere Kijev že dlje časa prosi. Nemčija, ki ima kot proizvajalka pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, je do tega še vedno zadržana.

Na vprašanje, kdaj bo sprejeta odločitev o dobavi leopardov, je Pistorius dejal, da je Berlin glede tega vprašanja v zelo tesnem dialogu z mednarodnimi partnerji, predvsem z ZDA. Ob tem je ponovil, kar je dejal že ob robu srečanja v Ramsteinu, da je na ministrstvu naročil, naj zaradi čim boljše pripravljenosti v primeru morebitne odločitve "preverijo vse do te mere, da ne bomo po nepotrebnem izgubljali časa", če in ko bodo tanki odposlani.

Pistorius je položaj obrambnega ministra prevzel v četrtek, po odstopu prejšnje ministrice Christine Lambrecht, na katero so letele kritike zaradi vrste napak. Eno osrednjih vprašanj, s katerimi se sooča novi minister, je podpora Ukrajini v času, ko nemško obotavljanje pri zagotavljanju orožja Kijevu polni naslovnice doma in v tujini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boris Pistorius
Novice Pistorius uradno prevzel nemško vojsko. To je dejal o Ukrajini.
Boris Pistorius
Novice To je človek, ki bo branil Nemčijo pred Putinom
Mlada Rusinja
Novice Rusija 19-letnico razglasila za teroristko, ker je bila kritična do vojne
Ne spreglejte