SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemški finančni minister: Raje elektrika iz nukleark kot plina

0,73

termometer

Christian Lindner, nemški finančni minister | Od 1. oktobra bodo smele nekatere elektrarne na premog znova začasno proizvajati elektriko, pojavile pa so se tudi pobude za podaljšanje delovanja še zadnjih treh nemških nukleark, ki bi se sicer morale ustaviti s koncem letošnjega leta. Slednje podpirajo predvsem liberalci in konservativna unija CDU/CSU, medtem ko so socialdemokrati (SPD) in Zeleni proti. | Foto: Reuters
Od 1. oktobra bodo smele nekatere elektrarne na premog znova začasno proizvajati elektriko, pojavile pa so se tudi pobude za podaljšanje delovanja še zadnjih treh nemških nukleark, ki bi se sicer morale ustaviti s koncem letošnjega leta. Slednje podpirajo predvsem liberalci in konservativna unija CDU/CSU, medtem ko so socialdemokrati (SPD) in Zeleni proti. Foto: Reuters

V luči bojazni, da utegne Rusija bistveno zmanjšati ali celo ustaviti dobavo plina Evropi, se je nemški finančni minister Christian Lindner zavzel za popolno odpoved proizvodnji elektrike s pomočjo plina. Temu je sicer nemudoma ugovarjal minister za gospodarstvo Robert Habeck, ki svari, da bi to vodilo v hudo pomanjkanje in celo izpade elektrike.

Kot je v pisnem prispevku v današnji izdaji dnevnika Bild posvaril Lindner, je treba narediti vse, da ne bi ob plinski izbruhnila še električna kriza. Vodja koalicijskih liberalcev (FDP) zato predlaga, da se plin ne uporablja več za proizvodnjo elektrike, po potrebi pa bi lahko namesto tega podaljšali delovanje nemških nukleark do leta 2024, piše STA.

Klemen Boštjančič Novice Boštjančič: Zaradi nižje stopnje DDV bodo računi nižji za vse #video

Kot je dodal, ima pooblastila za sprejetje teh ukrepov minister za gospodarstvo Robert Habeck. A ta je predloge Lindnerja danes že zavrnil in posvaril, da bi ustavitev proizvodnje elektrike iz plina vodila v krizo in celo izpade oskrbe z elektriko oziroma t. i. blackoute. Je pa zatrdil, da si prizadevajo v čim večji meri zmanjšati uporabo plina za proizvodnjo elektrike.

Nemčija je močno odvisna od ruskega plina, Moskva pa je dobavo tega po plinovodu Severni tok 1 prejšnji teden zmanjšala na le 20 odstotkov polne zmogljivosti. Zmanjšana dobava je okrepila strahove, da bi lahko Nemčija pozimi ostala brez zadostnih zalog plina, kar bi pomenilo katastrofo za gospodarstvo in posameznike.

A nemška politika je razdeljena glede tega, kako čim hitreje zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije in obenem ostati na zastavljeni poti zelene tranzicije.

Petrol Novice Petrol septembra dviguje cene plina in elektrike Petrol, elektrika Novice Čez dober mesec iz GEN-I dražja elektrika za gospodinjstva Jernej Vrtovec Novice Vrtovec: Nastala je socialna bomba. Nekdo bi se moral iskreno opravičiti. #video Nemška jedrska elektrarna Neckarwestheim Posel danes Strokovnjak Slovence posvaril pred veliko napako, ki jo je naredila Nemčija BISOL Trajnost Ali prednosti sončne elektrarne odtehtajo njene stroške? NGEN Žirovnica. Dom V prihodnosti bo sončna elektrarna smiselna le v kombinaciji s hranilnikom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin