Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
14.05

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

migracije Nemčija Angela Merkel

Nedelja, 17. 6. 2018, 14.05

5 let, 10 mesecev

Nemška vlada: Merklova ne načrtuje vrha o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška vlada je danes zanikala navedbe časnika Bild, po katerem naj bi kanclerka Angela Merkel načrtovala izredni vrh nekaterih držav članic EU o migracijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V načrtu ni nikakršnega posebnega vrha EU. Sklic takšnega vrha bi bil v domeni evropskih institucij," je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Kot je dejal, se sicer nemška vlada o vprašanju migracij pogovarja "z različnimi članicami in z Evropsko komisijo".

Bild je poročal o vrhu o migracijah

Bild je, sklicujoč se na vladne predstavnike več članic EU, sicer poročal, da naj bi vrh o migracijah potekal še pred rednim vrhom EU, ki bo 28. in 29. junija, poleg Nemčije pa naj bi na njem sodelovali predstavniki Grčije, Italije in Avstrije.

Angela Merkel se je sicer na domačem političnem prizorišču znašla v težavah zaradi razhajanj z notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz vrst bavarske CSU, ki si prizadeva za zaostritev politike in vztraja, da bi na nemških mejah zavračali vse prosilce za azil, ki so jih že registrirali v drugih članicah EU. Merklova to odločno zavrača, češ da bi to spodkopalo evropsko solidarnost, in se zavzema za rešitev na evropski ravni.

Angela Merkel
Novice Bild: Angela Merkel v kratkem načrtuje izredni vrh vpletenih članic EU o migracijah

Srečanje Angele Merkel z novim italijanskim premierjem

Priložnost za to bo imela v ponedeljek, ko se bo v Berlinu srečala z novim italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. Ta sicer vodi vlado, ki sta jo sestavili protimigrantski Liga in Gibanje petih zvezd.

Italijanski notranji minister iz vrst Lige Matteo Salvini je v minulih dneh že prepovedal izkrcanje več sto migrantov z ladje Aquarius v Italiji, ki so jih nato danes sprejeli v Španiji. | Foto: Reuters Italijanski notranji minister iz vrst Lige Matteo Salvini je v minulih dneh že prepovedal izkrcanje več sto migrantov z ladje Aquarius v Italiji, ki so jih nato danes sprejeli v Španiji. Foto: Reuters

Prepoved izkrcanja migrantov v Italiji

Italijanski notranji minister iz vrst Lige Matteo Salvini je tako v minulih dneh že prepovedal izkrcanje več sto migrantov z ladje Aquarius v Italiji in napovedal, da bo prepovedal dostop v italijanska pristanišča še dvema nemškima organizacijama, ki rešujeta migrante.

Potem ko je migrante z Aquariusa danes sprejela Španija, je Salvini na Facebooku zapisal, da je to znamenje, da se nekaj spreminja, ter da Italija "ni več predpražnik Evrope".

Aquarius
Novice Potem ko sta ladjo z migranti zavrnili Italija in Malta, jo je sprejela Španija

Zahvala in poziv Španiji

Španiji se je zahvalil, obenem pa jo pozval, naj sprejme več migrantov. "Zahvaljujem se španski vladi, a upam, da jih bo sprejela še 66 tisoč. In upam, da se pridružijo tudi Portugalci, Maltežani in drugi," je dodal Salvini.

Malta je namreč prav tako zavrnila migrante z Aquariusa, z Rimom pa se obtožujeta, da ne dosegata svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

Ne spreglejte