Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 6. 2024,
14.00

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

zdravje študija alkohol letalo

Sreda, 5. 6. 2024, 14.00

1 teden, 6 dni

Nemška študija: tega v letalu raje ne počnite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Letalo. pitje alkohola. Alkohol. | Raziskovalci so letalskim družbam priporočili, naj omejijo pitje alkohola med letom.  | Foto Shutterstock

Raziskovalci so letalskim družbam priporočili, naj omejijo pitje alkohola med letom.

Foto: Shutterstock

Najnovejša študija nemških raziskovalcev je razkrila, da lahko kombinacija alkohola, spanja in nizke koncentracije kisika na letalu predstavlja resno tveganje za zdravje. Na velikih nadmorskih višinah je nasičenost krvi s kisikom zmanjšana, srčni utrip je povišan, slabša je tudi kakovost spanca. Raziskovalci z Inštituta za vesoljsko medicino nemškega vesoljskega centra in Univerze v Aachnu  priporočajo, da letalske družbe omejijo uživanje alkoholnih pijač med letom.   

Raziskovalci so v študijo vključili mlade in zdrave prostovoljce ter starejše in tiste z že spremljajočimi zdravstvenimi težavami. Ugotovili so, da pitje alkohola, preden zaspite na dolgem letu, lahko predstavlja tveganje za zdravje celo mladih in zdravih potnikov, medtem ko so tveganja pri starejših in tistih z zdravstvenimi težavami povečana.

Letalo. pitje alkohola. Alkohol. | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kombinacija uživanja alkohola, spanja in nizke koncentracije kisika na visokih nadmorskih višinah ogroža srčno-žilni sistem in podaljšuje trajanje hipoksemije ali nizke ravni kisika v krvi. Ta navada tudi zmanjšuje kakovost spanja, so ugotovili raziskovalci.

Ekipa je bila presenečena, "ko je videla, da je učinek tako močan," je za NBC News povedala soavtorica študije Eva-Maria Elmenhorst.

Znižan atmosferski tlak v kabinah letal že tako poslabša raven nasičenosti krvi s kisikom, z dodatnim učinkom uživanja alkohola pa so laboratorijski testi pokazali, da se je nasičenost krvi s kisikom pri udeležencih dodatno zmanjšala, njihov srčni utrip se je povišal in globok spanec se je zmanjšal. 

Tudi mladi in zdravi udeleženci so med spanjem trpeli zaradi klinično pomembne desaturacije (padca nasičenosti arterijske krvi s kisikom) in pospeševanja srčnega utripa, so ugotovili s študijo. | Foto: Shutterstock Tudi mladi in zdravi udeleženci so med spanjem trpeli zaradi klinično pomembne desaturacije (padca nasičenosti arterijske krvi s kisikom) in pospeševanja srčnega utripa, so ugotovili s študijo. Foto: Shutterstock

"Večji odmerki alkohola bi lahko okrepili te učinke, kar bi lahko povečalo tveganje za zdravstvene zaplete in nujne medicinske primere med letom, zlasti med starejšimi posamezniki in tistimi z že obstoječimi zdravstvenimi težavami," je dodala Elmenhorsteva.

76-letna pijana voznica
Novice 76-letna voznica pijana vozila kar po platišču kolesa
Novice 80.000 evrov kazni za vožnjo pod vplivom alkohola
avto na strehi
Novice Absurdno pijan sedel za volan. Končal je na strehi.
kozarec vino
Avtomoto Ali veste, koliko časa se presnavlja kozarec vina?

 

Ne spreglejte