SiolNET. Novice Svet
6,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška povprečna plača dvakratnik slovenske

6,70

termometer

drži denar
Povprečen bruto dohodek zaposlenega v Nemčiji je 3.304 evre kar je skoraj dvakrat več, kot zasluži povprečen zaposleni v Sloveniji. Foto: Getty Images

Povprečen bruto dohodek zaposlenega v največjem gospodarstvu v območju evra se je leta 2018 v primerjavi s predhodnim letom zvišal za tri odstotke. Povprečna bruto plača je tako lani dosegla 3.304 evre, potem ko je bila v letu 2017 pri 3.209 evrih, je ta teden objavila nemška agencija za delo.

V agenciji so razloge za zvišanje pripisali višjim plačam ter zvišanju števila kvalificiranih delavcev, ki na splošno tudi bolje zaslužijo.

Po najnovejši statistiki se izobraževanje splača, saj so zaposleni z univerzitetno izobrazbo v minulem letu zaslužili 5.113 evrov bruto na mesec, medtem ko je povprečna bruto plača zaposlenih brez formalne izobrazbe znašala 2.461 evrov bruto.

Razkorak med bruto plačami žensk in moških v Nemčiji pa ostaja. Medtem ko je povprečna bruto plača žensk v letu 2018 znašala 3.014 evrov, je povprečna bruto plača moških dosegla 3.468 evrov.

V Sloveniji so zadnji podatki, ki jih vodi državni statistični urad, dostopni za maj. Tedaj je povprečna bruto plača slovenskega delavca znašala 1.728,12 evra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin