Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
15.54

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

AfD Nemčija

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 15.54

5 mesecev, 4 tedne

Nemška policija pridržala regionalnega politika skrajno desne AfD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nemška policija | Halembo, ki je nedavno postal najmlajši politik, izvoljen v bavarski parlament, so policisti po iskalni akciji prijeli davi blizu Stuttgarta. | Foto Guliverimage

Halembo, ki je nedavno postal najmlajši politik, izvoljen v bavarski parlament, so policisti po iskalni akciji prijeli davi blizu Stuttgarta.

Foto: Guliverimage

Nemška policija je danes zaradi suma spodbujanja in uporabe simbolov protiustavnih organizacij blizu Stuttgarta pridržala 22-letnega bavarskega politika iz vrst skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Daniela Halembo, je sporočilo državno tožilstvo v Würzburgu. Šlo naj bi za nacistične simbole in literaturo rasistične narave.

Halemba je priznal članstvo v bratovščini Teutonia Prag iz Würzburga, v prostorih katere je policija zaradi suma spodbujanja in uporabe simbolov protiustavnih organizacij septembra izvedla racijo. V njih je našla predmete z nacionalsocialističnimi simboli in literaturo ter napise rasistične narave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Halembo, ki je nedavno postal najmlajši politik, izvoljen v bavarski parlament, so policisti po iskalni akciji prijeli davi blizu Stuttgarta. Obtožbe proti sebi je zanikal kot lažne, najkasneje v torek pa bo stopil pred sodnika, ki bi mu lahko odredil pripor. Njegov odvetnik Dubravko Mandić je sicer že vložil pritožbo zoper sodni nalog, na podlagi katerega so ga prijeli.

"V tem primeru gre za državno represijo in kršitev pravic opozicije"

Poleg 22-letnika zaradi istih obtožb tožilstvo preiskuje tudi štiri druge člane bratovščine. Ta prijetja Halembe za zdaj še ni komentirala, medtem ko je predsednica poslanske skupine AfD v bavarskem parlamentu Katrin Ebner-Steiner dejala, da gre v tem primeru za državno represijo in kršitev pravic opozicije.

Kasneje je izjavo Halembe s podobno vsebino na družbenem omrežju X objavil tudi Mandić. "To je še en žalosten vrhunec pregona demokratične opozicije s strani CSU," je dejal, pri čemer je imel v mislih Krščansko-socialno unijo (CSU), ki vlada na Bavarskem.

Deželni parlament na Bavarskem se bo danes popoldne sestal na ustanovnem zasedanju. Poslanci so sicer zaščiteni pred kazenskim pregonom, razen če jim predsednik parlamenta in predsedniki odbora za pravne zadeve začasno odvzamejo imuniteto za potrebe postopka. Poleg tega jim imuniteta prične veljati šele na ustanovnem zasedanju, navaja dpa.

Preberite še:

Sahra Wagenknecht
Novice Lahko le ta ženska ustavi vzpon AfD k oblasti?
Volkswagen ID proizvodnja tovarna
Novice Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se izboljšuje, v slovenskem upada
Nemška policija
Novice Zaradi grožnje z bombo evakuirali sedež nemške ZDF
Ne spreglejte