Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
11.17

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

politiki Ursula von der Leyen Karl-Theodor zu Guttenberg Alenka Bratušek

Torek, 29. 9. 2015, 11.17

1 mesec

Nemška obrambna ministrica osumljena plagiatorstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Plagiatorji med politiki so tako v Nemčiji kot Sloveniji, prvak med njimi pa naj bi bil Putin.

V Sloveniji še odmeva primer plagiatorstva dekana mariborske ekonomske fakultete Klavdija Logožarja, v Nemčiji pa se je pojavil nov primer plagiatorstva doktorske naloge na najvišji politični stopnji.

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen velja za naslednico Angele Merkel. Zdravnica, mati sedmih otrok, poročena v aristokratsko družino von der Leyen je prva obrambna ministrica v zgodovini Nemčije. Pred tem je bila ministrica za socialne zadeve, pa ministrica za upokojence, ženske in mladino. Toda nad njeno uspešno politično kariero so prišle temne sence – domneve, da je ministričin doktorat plagiat.

Stran VroniPlag, specializirana za nemške doktorate

Doktorsko tezo je napisala pred 25 leti na hannovrski medicinski šoli. Obtožbe, da je njen doktorat plagiat, so objavili na strani VroniPlag, ki je posvečena prav iskanju plagiatov v nemških doktoratih. Ugotovitve strani, ki besedilo doktorata primerja z drugimi objavljenimi besedili in nato analizira odstotek skopiranega besedila, morata vedno preveriti komisija in univerza, ki je potrdila doktorat. V primeru doktorata Ursule von del Leyen so ugotovili, da naj bi na 27 straneh navajala dele besedila brez navedbe vira.

Tudi obrambna ministrica je zanikala obtožbe o plagiatu in svojo doktorsko tezo nemudoma predala neodvisni komisiji, da bi preverila trditve. "Ni prvič, da so internetni aktivisti skušali kot plagiat prikazati doktorske naloge politikov," je v intervjuju za Funke Media Group dejala obrambna ministrica.

Ministra, ki sta odstopila

Ursula von der Leyen pa ni prva političarka na mestu vodje nemškega obrambnega ministrstva, ki je osumljena plagiatorstva. Prav eden njenih predhodnikov, Karl-Theodor zu Guttenberg, je bil povod, da je stran VroniPlag sploh nastala – njegovo doktorsko nalogo so prepoznali kot plagiat, univerza v Bayreuthnu pa mu je leta 2011 odvzela naslov in moral je odstopiti kot minister.

Podobno se je zgodilo tudi z ministrico za šolstvo Annette Schavan. Tudi njeno doktorsko nalogo je VroniPlag prepoznal kot plagiat, komisija na univerzi v Düsseldorfu je to potrdila in ministrici so leta 2013 odvzeli naziv. Ta je odstopila, a univerzo toži.

Pred dvema letoma so posumili, da bi plagiat lahko bila tudi doktorska teza nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja, a so po preiskavi komisije vse sume ovrgli.

Naši politiki, osumljeni plagiatorstva

Tudi v naši politiki je morala zaradi plagiatorstva odstopiti ministrica za šolstvo Klavdija Markež, ki naj bi prepisovala magistrsko nalogo. Nekdanji premierki Alenki Bratušek so očitali plagiatorstvo v magistrski nalogi, fakultetna komisija pa je sum pozneje ovrgla.

Slabše jo je odnesel nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki so mu zaradi plagiatorstva odvzeli naziv. Kangler je pozneje dokazoval, da ni prepisoval, temveč le netočno citiral.

Zaradi plagiatorstva je moral odstopiti tudi poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič, ko se je izkazalo, da je njegova magistrska naloga prepisana iz diplomske naloge študentke ljubljanske ekonomske fakultete. Odvzeli so mu tudi magistrski naziv.

Plagiator Putin nagradil profesorja

Za plagiatorstvo so bili osumljeni tudi pomembni politiki. Leta 2006 so posumili, da je doktorska naloga Vladimirja Putina iz leta 1997 prepisana iz dvajset let starejšega ameriškega učbenika. Putin je vse zanikal in dal svojo nalogo pregledati komisiji, ki je seveda potrdila, da je vse v najlepšem redu. Profesor, ki je vodil komisijo, je pozneje dobil pet odstotkov delnic kemijskega podjetja Phosagro, ta hip vrednih okoli 260 milijonov dolarjev .

Plagiatorstva je bil leta 2012 obtožen tudi madžarski predsednik Pal Schmitt, ki naj bi prepisoval v leta 1992 napisani doktorski nalogi. Po objavi trditev na internetni strani je neodvisna komisija pregledala nalogo, ugotovila, da je res plagiat, predsedniku odvzela doktorski naslov, ta pa je nato odstopil.

Ne spreglejte