SiolNET. Novice Svet
9,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nemčija zgrožena nad hrvaško diplomatko #video

9,25

termometer

Prizadevanja za "belo Evropo" ter ostale ksenofobne in homofobne objave hrvaške diplomatke na njenem osebnem profilu družbenega omrežja Facebook so razburile nemško in hrvaško javnost.

Zapis na zdaj že izbrisanem profilu Eliz(abet)e Mađarević ob fotografiji z njenega dopusta na Jadranu: "Čista in avtentična Evropa. Samo beli Evropejci, kot je bilo pred 30 leti povsod po Evropi. To bi bil lahko dober oglas za počitnice. Lahko bi kdo pomislil, da to ni mogoče, a na srečo je. :)"

Prva tajnica hrvaškega veleposlaništva v Berlinu Elizabeta Mađarević je med drugim v eni od svojih objav na Facebooku nemški kanclerki Angeli Merkel očitala "pomanjkanje lastne kulture," je še poročal hrvaški portal index.hr.

"Dogodek dobiva dodaten pomen"

Nemška televizija ZDF je poročala, da je "rasistična objava hrvaške diplomatke povzročila pozornost", a obenem tudi, da je hrvaško zunanje ministrstvo ostro obsodilo tovrstne objave.

"Ta dogodek dobiva dodaten pomen, ker v začetku naslednjega leta Hrvaška prevzema predsedovanje Evropske unije," so še zapisali.

Sprva se je branila, nato dan pozneje "ugotovila, da so ji vdrli v profil"

Profil na Facebooku, o katerem je prvi poročal hrvaški portal index.hr, je medtem že izginil. Mađarevićeva je po odkritju najprej zagovarjala pravico do svojih konservativnih stališč, potem za zatrjevala, da so ji hekerji ukradli profil.

Nemška televizija ZDF, ki poroča tudi o tem, dodaja, da vdor ni ravno verjeten, ker je Mađarevićeva "že dalj časa objavljala ultradesna, homofobna in ksenofobna stališča" in med drugim tudi "žalila Angelo Merkel".

Ne verjamejo ji, da so ji vdrli v profil 

Kot še poroča index.hr, so o objavah hrvaške diplomatke med drugimi poročali tudi tednik Stern, poslovni dnevnik Handelsblatt in krajevni časnik Neue Dresdner Nachrichten, a tudi avstrijski mediji.

Avstrijski Kronen Zeitung poroča, da je s svojo objavo o "čisti in avtentični Evropi", ki je "bela Evropa", hrvaška diplomatka "povzročila dramo v Berlinu".

Der Standard ne verjame, da bi Elizabeti Mađarević res vdrli v profil in da prek nje napadajo hrvaško vlado, kot zdaj zatrjuje, saj je, so zapisali, sprva dejala, da ima pravico do svojih stališč.

Najmanj trikrat ocenjena z najvišjo oceno

Elizabeta Mađarević je hitro trikrat napredovala do položaja prve tajnice veleposlaništva, kar je po pravilnikih bilo možno le, če so jo njeni nadrejeni za vsako napredovanje trikrat zapored na obdobnih razvojnih pogovorih ocenili z najvišjo oceno.

Med tistimi, ki so objave hrvaške diplomatke obsodili, sta tudi hrvaški premier Andrej Plenković ("če ji niso vdrli v profil") in predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentarji

40

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • cvili / 19.08.2019. ob 15:37 +38 - 8

  Berlin, kjer dela punca, je poln pokritih muslimank, arabskih muslimanov v starih mercedesih in brezposelnih črncev, ki se čez dan sprehajajo povsod, beli Nemci pa so po službah (in Turki na vsakem vogalu s kebabom) in res se čudno počutiš, ko se sprehajaš po ulicah. Mesto je na večih delih umazano in polno smeti, kot da ni več del Nemčije. Če je to kulturna integracija: hvala lepa.

  +38 - 8
 • božo / 19.08.2019. ob 15:29 +35 - 9

  Sam, dam popolnoma prav teli diplomatki, žal, če je tako lepa demokracija, pojdite v Islamske države in se tam sprehajajte samo nezakrite ali samo v kulturnih kratkih hlačah čez kolena, zraven pa še nosite krščanski križ na prsih, me zanima koliko ur boste ostale ne kamenjane ??? Ne vem, kaj take polemike, naj se naredijo po celi EU referendumi na temo sprejema ekonomskih migrantov in bodo prebivalci ne pa skorumpirani politiki povedali , kako EU si želimo !

  +35 - 9
 • trdonja / 19.08.2019. ob 16:23 +24 - 1

  Evropejci smo pač beli (in tudi najbolj v žlahti z Neandertalci). Delat halo iz tega je tako, kot da bi napadli nigerijskega diplomata v Berlinu, ki bi napisal, da je lepo, ko se vrne domov in vidi samo črne ljudi... So veliko nevarnejše izjava župana neke evropske prestolnice, da za zverinsko pomorjene Rome ni groba v 'mestu herojev'. Je pa treba priznat, da ta punca za diplomacijo ravno ni talent;)

  +24 - 1
delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin