SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemčija domnevno vohunila za Francijo, Hollande zahteva pojasnila

3

termometer

Nemška obveščevalna služba naj bi po poročanju nemškega radia RBB Inforadio vohunila za številnimi tujimi politiki in organizacijami, med drugim tudi za francoskim zunanjim ministrom.

Francoski predsednik Francois Hollande je zato od Nemčije danes zahteval, naj izroči vse informacije o tej zadevi. Nemška obveščevalna služba (BND) je že dalj časa tarča kritik, da je v preteklosti pri vohunjenju v Evropi pomagala ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA) in da je za svojimi prijateljskimi državami vohunila tudi na lastno pest.

Nemci vohunili za ameriškim FBI RBB Inforadio je v sredo poročal, da je BND vohunila za francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom, Meddržavnim sodiščem v Haagu, ameriškim FBI, Svetovno zdravstveno organizacijo in Unicefom. Po poročanju radia, ki ni navedel virov, so bila na seznamu tarč tudi številna evropska in ameriška podjetja.

V odzivu na očitke je tiskovna predstavnica nemške vlade Christiane Wirtz obljubila celovito preiskavo in poudarila, da med obveznostmi BND ni vohunjenje za partnerskimi državami.

Razočarani Hollande Hollande pa je danes ob robu neformalnega vrha EU v Valletti od Nemčije zahteval vse informacije o teh očitkih in poudaril, da to ni ravnanje, ki ga pričakuje od prijateljske države. "Med zavezniki tovrstnih praks ne bi smelo biti," je bil razočaran Hollande, a je izrazil prepričanje, da bo urad nemške kanclerke Angele Merkel vse okoliščine podrobno pojasnil. Hollandu so po njegovih navedbah zagotovili, da se je tovrstno vohunjenje prenehalo, a je poudaril, da zahteva dokaze.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin