Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 9. 2018,
7.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

ZDA ruska afera Donald Trump

Sobota, 8. 9. 2018, 7.56

5 let, 7 mesecev

Nekdanji Trumpov sodelavec mora v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

George Papadopoulos | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji zunanjepolitični svetovalec predsedniške kampanje Donalda Trumpa George Papadopoulos je bil obsojen na 14 dni zapora zaradi laganja preiskovalcem v aferi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Papadopoulos je preiskovalcem januarja 2017 najprej zanikal, da je imel stike z Rusi med kampanjo leta 2016, oktobra istega leta pa je priznal, da je lagal in začel sodelovati s preiskavo. Zaradi sodelovanja s preiskovalci mu je bila naložena tudi nižja kazen.

Njegov odvetnik je na včerajšnjem zaslišanju pred izrekom kazni dejal, da je rusko preiskavo najbolj oviral predsednik Trump, ki je sprožil kampanjo lažnih novic za omadeževanje ugleda FBI in ruske preiskave kot lova na čarovnice.

Donald Trump
Novice "Politični potres v Beli hiši? Ne, to je samo boj za novembrske volitve." #video

Drugi človek iz Trumpove kampanje, ki mora v zapor

Papadopoulos je pred odhodom za zapahe nastopil na televiziji CNN in dejal, da mu spomin ne dopušča, da bi se spomnil vseh komunikacij, ki jih je imel z Rusi ali o Rusih z drugimi v Trumpovi kampanji.

"Morda sem komu omenil, ampak se ne spomnim," je dejal. Je pa govoril s profesorjem iz Londona Josephom Misfudom, od katerega je izvedel, da imajo Rusi na zalogi več tisoč nakradenih kosov elektronske pošte kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Rusija to zanika.

Po nekdanjem šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu je Papadopoulos drugi človek iz Trumpove kampanje, ki mora v zapor, posebni tožilec Robert Mueller pa nadaljuje preiskavo in želi med drugim zaslišati tudi Trumpa.

Donald Trump
Novice Knjiga o norišnici, ki jo Trump ustvarja v Beli hiši

Trump se nekdanjega sodelavca ne spomni

Trump je včeraj dejal, da Papadopoulosa niti ne pozna, razen iz medijev in ene fotografije, na kateri sedita skupaj z drugimi za isto mizo. Na tem sestanku je Papadopoulos predlagal, da bo posredoval pri pripravi srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ker pozna ljudi.

Ameriško zvezno tožilstvo v državi New York je medtem sprožilo kazensko preiskavo družinskega podjetja Trump zaradi suma kršenja zakonodaje o financiranju volilnih kampanj. Preiskava izvira iz pregona Michaela Cohena, nekdanjega odvetnika ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Cohen je sicer avgusta priznal krivdo za osem kaznivih dejanj, povezanih s sodelovanjem s Trumpom . Pri tem sicer ni bilo jasno, ali bo še naprej sodeloval s preiskavo newyorških zveznih tožilcev. Za omenjenih osem kaznivih dejanj mu kazen še ni bila izrečena.

Donald Trump, Paul Manafort
Novice Nov pretres v Beli hiši: del vlade brani demokratičnost države pred Trumpom
Ne spreglejte