Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2018,
18.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Donald Trump ameriške volitve volitve v ZDA 2016

Petek, 23. 2. 2018, 18.49

6 let, 1 mesec

Nekdanji Trumpov sodelavec bo priznal krivdo v preiskavi ruske afere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Rick Gates | Foto Reuters

Foto: Reuters

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je vložil dodatne točke obtožnice proti nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu in njegovemu pomočniku Ricku Gatesu, ki se je odločil priznati krivdo.

Ameriški mediji poročajo, da bo Gates priznal krivdo za različne finančne poneverbe in ob tem v zameno za nižjo kazen privolil v sodelovanje z Muellerjem. Ta bo njegovo priznanje izkoristil za pregon Manaforta, če pa še ta prizna krivdo in privoli v sodelovanje, bo jasno, da se preiskava bliža samemu vrhu ameriške vlade.

Preiskava se nanaša na posle v Ukrajini

Dodatne točke obtožnice proti Manafortu in Gatesu zadevajo njune posle v Ukrajini, pranje denarja, utajo davkov in druga kazniva dejanja, ki na prvi pogled niso neposredno povezana s samim vpletanjem Rusije v ameriške volitve. Mueller je glede tega že vložil obtožnice proti Rusom zaradi propagandne kampanje na družbenih medijih, kmalu pa bodo sledile še obtožnice zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke in druge.

Obljubljal mu je dobro službo v Beli hiši

Manafort in Gates sta bila na zveznem sodišču obtožena kaznivih dejanj zarote za pranje denarja, utaje davkov in prikrivanja dejstva, da delata za tujo vlado, že lani oktobra, Mueller pa je od svoje velike porote v četrtek dobil potrjen še drugi sveženj obtožnic. Ameriški mediji poročajo, da gre med drugim za to, da je Manafort neimenovanemu bankirju obljubljal dobro službo v Beli hiši oziroma ameriški vladi v zameno za ugodnosti okrog posojil.

Trump trdi, da sodelovanja z Rusi ni bilo

Trump je več kot leto dni zavračal tudi to, da bi se Rusija sploh vpletala v ameriške volitve, ker bi bila potem njegova zgodovinska zmaga na volitvah malce manj zgodovinska. Po Muellerjevih obtožnicah proti Rusom zaradi kampanje po spletnih medijih v njegovo korist tega več ne trdi, še vedno pa odločno vztraja, da ni bilo nikoli nobenega sodelovanja med njegovo kampanjo in Rusi.

Donald Trump ISIS | Foto: Reuters Foto: Reuters

Veliko večji problem za Trumpa je del Muellerjeve preiskave, ki zadeva oviranje preiskave ruske afere. To je postalo še posebej aktualno lani maja, ko je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja. Po uvodnem iskanju pravih argumentov, zakaj je to storil, je Trump presenetljivo javno sam priznal, da je Comeyja odpustil zaradi preiskave ruske afere.

Ne spreglejte