SiolNET. Novice Svet
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
porota se mora odločiti, ali ga bo med drugim spoznala za krivega umora ali uboja

Nekdanji policist, obtožen smrti Floyda, se ne bo zagovarjal

0,32

termometer

Derek Chauvin | Derek Chauvin je potrdil, da se ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. | Foto: Reuters
Derek Chauvin je potrdil, da se ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Foto: Reuters

Nekdanji policist iz Minneapolisa Derek Chauvin se ne bo zagovarjal na sojenju zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda in njegova obramba je s tem po dveh dneh sklenila zagovor. Sedaj bo na vrsti porota, ki se mora odločiti, ali ga bo med drugim spoznala za krivega umora ali uboja.

George Floyd, sojenje Novice Policijski poročnik potrdil neprimernost klečanja na vratu Georgea Floyda

Sodnik Peter Cahill je Chauvina vprašal, kako se je odločil, ta pa je potrdil, da se ne bo zagovarjal v skladu z njegovo pravico po 5. amandmaju k ameriški ustavi, ki ščiti pred samoobtožbo. Na podobnih sojenjih zaradi umora se obtoženci izjemno redko odločijo za pričanje v lastno korist, ker nimajo veliko dobiti, lahko pa veliko izgubijo, piše STA.

Tožilci danes nameravajo še zaslišati ekspertne priče, nato pa bodo v ponedeljek na vrsti sklepni nagovori tožilstva in obrambe poroti. Porota bo šla potem v izolacijo do sprejema odločitve o krivdi ali nedolžnosti ali pa bo priznala, da se ji ni uspelo poenotiti in primer bo razveljavljen, tožilci pa bodo imeli možnost, da vložijo novo obtožnico.

George Floyd Novice Tožilstvo na sojenju zaradi umora Floyda nadaljuje z zaslišanji prič #video

Porota pod pritiskom ulice

Porota je tudi pod pritiskom ulice, saj je sodišče obkroženo z varnostnimi ovirami in veliko prisotnostjo policije. Chauvin je maja lani med aretacijo Floydu več kot devet minut klečal na vratu in mu po mnenju izvedencev tožilstva prekinil dovod kisika ter ga s tem ubil.

sojenje Derek Chauvin George Floyd | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Obramba trdi, da je umrl zaradi drugih stvari

Po pisanju STA je obramba predstavila svoje izvedence, ki so menili, da je Floyd umrl tudi zaradi česa drugega, na primer slabega srca, odvisnosti od mamil, vdihavanja izpušnih plinov policijskega avtomobila, pod katerim je ležal vklenjen, in vsega mogočega drugega, le zaradi Chauvinovega kolena na vratu ne.

Tožilci so v četrtek želeli še poroti predstaviti dokaze glede teorije o zastrupitvi z izpušnimi plini avtomobila, vendar je sodnik to zavrnil in tožilce opozoril, naj niti ne poskušajo tega omenjati poroti, ker bo sojenje razveljavljeno.

George Floyd Novice Družini Georgea Floyda 27 milijonov dolarjev odškodnine

sojenje Derek Chauvin George Floyd | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Test ni pokazal ničesar, kar bi potrdilo kredibilnost teorije priče obrambe

Priča obrambe je v sredo ugibala o zastrupitvi z izpušnimi plini, tožilci pa so ugotovili, da je bil opravljen test prisotnosti ogljikovega monoksida v Floydovi krvi po smrti. Test potemtakem ni pokazal ničesar, kar bi potrdilo kredibilnost teorije priče obrambe. Sodnikova odločitev je lahko kasneje vzrok za pritožbo tožilstva, saj je teorijo o ogljikovem monoksidu vnesla obramba.

Chauvin se doslej nikoli ni javno zagovarjal zaradi smrti Floyda. Maja lani med ponesrečenim poskusom aretacije so ga posneli, ko je dejal, da so morali na nek način obvladati tega velikega možakarja, ki je bil očitno pod vplivom nečesa, še dodaja STA.

Kyrie Irving Sportal Kyrie Irving kupil hišo družini Georgea Floyda Derek Chauvin Novice Policista, obtoženega umora Floyda, ob plačilu milijonske varščine izpustili iz zapora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin