SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Policist, ki je umoril Georgea Floyda, priznal krivdo za kršenje državljanskih pravic

0,56

termometer

Derek Chauvin | Chauvin se je na kazen pritožil, zveznim tožilcem pa priznal, da je pri aretaciji Floyda uporabil pretirano silo in s tem kršil njegove državljanske pravice, poročajo lokalni mediji v Minnesoti. | Foto: Reuters
Chauvin se je na kazen pritožil, zveznim tožilcem pa priznal, da je pri aretaciji Floyda uporabil pretirano silo in s tem kršil njegove državljanske pravice, poročajo lokalni mediji v Minnesoti. Foto: Reuters

Nekdanji policist iz Minneapolisa Derek Chauvin, ki je bil na državnem sodišču obsojen zaradi umora temnopoltega Georgea Floyda, je v sredo priznal krivdo za kršenje Floydovih državljanskih pravic po zvezni zakonodaji. Na državnem sodišču se je Chauvin izrekel za nedolžnega.

Chauvin je bil junija obsojen na 22 let in pol zapora, ker je med poskusom aretacije maja lani, pred pričami, na tleh ležečega Floyda zadrževal s kolenom na njegovem vratu, dokler ga ni zadušil. Floydov umor je sprožil val protestov proti policijskemu nasilju po ZDA.

Priznal kršenje državljanskih pravic

Chauvin se je na kazen pritožil, zveznim tožilcem pa priznal, da je pri aretaciji Floyda uporabil pretirano silo in s tem kršil njegove državljanske pravice, poročajo lokalni mediji v Minnesoti.

Chauvin je že leta 2017 priznal krivdo za podobno postopanje z mladoletnikom, vendar je takrat ostal na položaju. Po zvezni zakonodaji mu zdaj grozi med 20 in 25 let zapora.

Jan Zobec Novice Vrhovni sodnik Jan Zobec: Tukaj je šlo tako daleč kot še nikoli

V odmevnih primerih vskoči zvezno pravosodno ministrstvo, ob kršenju državljanskih pravic višje zaporne kazni

ZDA imajo zakone proti kršenju državljanskih pravic zaradi zgodovine rasizma predvsem na jugu ZDA, kjer so državna in lokalna sodišča ob nasilju nad temnopoltimi sproti oproščala belce.

V odmevnih primerih, ko se morilcem ni zgodilo nič, je nato v imenu pravice vskočilo zvezno pravosodno ministrstvo z obtožnico o kršenju državljanskih pravic. Te kršitve prinašajo visoke zaporne kazni.

Chauvin bo zdaj zagotovo nekaj let v zaporu, četudi bi bila na primer njegova pritožba na izrečeno kazen zaradi umora na državnem sodišču uspešna.

Zdravko Počivalšek Posel danes Počivalšek nadzornikom GEN-I postavil ultimat

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin