Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
23. 11. 2016,
7.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

8

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Sreda, 23. 11. 2016, 7.30

6 let, 7 mesecev

Nekateri elektorji nočejo glasovati za Trumpa. Ga lahko zrušijo?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

8

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vsaj šest elektorjev se je pridružilo kampanji, v okviru katere druge elektorje pozivajo, naj svojih glasov 19. decembra ne oddajo republikancu Donaldu Trumpu.

"Sem nekdanji ameriški marinec. Moje glavne vrednote so čast, pogum in predanost. Ne verjamem, da to velja za Donalda Trumpa," pravi Michael Baca, elektor iz Kolorada, ki si na vso moč prizadeva, da bi čim več elektorjev prepričal v to, da svojega glasu ne oddajo za Trumpa, poroča Daily Mail.

V večini zveznih držav so sicer elektorji dolžni oddati glas za kandidata, ki je v njihovi državi dobil največ volilnih glasov, a v državah, kot so Arizona, Idaho, Michigan in Georgia, formalno k temu niso zavezani.

Trump bo kljub temu postal predsednik

A četudi bi se zgodilo, da več kot polovica od 538 elektorjev ne bi oddala svojega glasu za Trumpa, to še ne bi pomenilo, da Trump ne bo predsednik. V tem primeru bi ga za predsednika zelo verjetno potrdil predstavniški dom, v katerem imajo republikanci večino.

Trump je do zdaj zbral 290 elektorskih glasov in 46,7 odstotka glasov volivcev, Clintonova pa 232 elektorskih glasov in 47,9 odstotka volilnih glasov.

Republikanka Nikki Haley je bila med predsedniško kampanjo glasna nasprotnica Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Republikanka Nikki Haley je bila med predsedniško kampanjo glasna nasprotnica Donalda Trumpa. Foto: Reuters Donald Trump je za novo veleposlanico ZDA pri Združenih narodih izbral guvernerko Južne Karoline Nikki Haley, so sporočili iz Trumpove tranzicijske ekipe.

44-letna hči priseljencev iz Indije je trenutno najmlajša med vsemi guvernerji zveznih držav. Prav tako je prva ženska, ki je kadarkoli postala guvernerka Južne Karoline.

"Guvernerka Haleyeva je znana po tem, da zna združiti ljudi ne glede na njihovo ozadje ali strankarsko pripadnost, da bi uveljavila ključne politike v korist svoje zvezne države ali naše dežele," je zapisal Trump v izjavi.

"Dokazano zna tudi izpogajati dogovore in mi pričakujemo, da bomo sklenili veliko dogovorov. Odlična voditeljica bo in nas bo predstavljala na mednarodnem prizorišču," je dodal.

"Našo državo čakajo velikanski izzivi tako na notranji kot mednarodni ravni in počaščena sem, da me je novoizvoljeni predsednik povabil v svojo ekipo, da služim državi kot prihodnja veleposlanica pri ZN," se je odzvala Haleyeva, kot še piše v sporočilu za javnost Trumpove ekipe.

STA

Obsodil skrajno desno gibanje

Trump se je medtem v nedavnem pogovoru za New York Times distanciral od skrajno desne skupine, ki je imela v soboto shod v Washingtonu in ki je del tako imenovane alternativne desnice. "Nočem jim dajati energije. Zavračam jih," je povedal glede Inštituta za nacionalno politiko, na shodu katerega so vzklikali: "Heil, Trump, heil, naši ljudje, heil, zmaga."

Trumpovega dedka izgnali iz Nemčije

"Trumpovega dedka so zaradi izogibanja služenju vojaškega roka izgnali iz rodne Nemčije," trdi nemški zgodovinar Roland Paul. Iz pisma lokalnih oblasti, ki ga je leta 1905 prejel Friedrich Trump, je razvidno, da je moral v roku osmih tednov zapustiti državo. V nasprotnem primeru bi ga deportirali, piše CNN.

Friderich Trump se je namreč leta 1885 preselil v Ameriko, kjer je obogatel, in se nato leta 1901 vrnil v Nemčijo. Oblasti so mu očitale, da se je preselil zato, da bi se izognil služenju vojaškega roka, zato so ga izgnale iz države. Njegove pritožbe na odločitev o izgonu so bile neuspešne, zato se je 30. junija vrnil v New York, kjer se jima je 11. oktobra istega leta rodil Fred, oče Donalda Trumpa.

Preberite še:
Spoznajte nemške prednike Donalda Trumpa

 

Ne spreglejte