SiolNET. Novice Svet
1,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne le padavinska, grozi nam tudi vetrna suša. Lahko ustavi vetrne elektrarne?

1,90

termometer

Vetrne elektrarne | Severno morje je eno od najbolj vetrovnih območij na svetu. Do konca tega desetletja je cilj, da bi vetrna energija na morju proizvedla 65 gigavatov, kar je enakovredno 30 jedrskim reaktorjem. | Foto: Reuters
Severno morje je eno od najbolj vetrovnih območij na svetu. Do konca tega desetletja je cilj, da bi vetrna energija na morju proizvedla 65 gigavatov, kar je enakovredno 30 jedrskim reaktorjem. Foto: Reuters

Več držav EU izvaja ambiciozne načrte, da bi Severno morje spremenilo v elektrarno zelene vetrne energije. Toda kaj se bo zgodilo, če bo zaradi globalnega segrevanja hitrost vetra padla? Globalno segrevanje namreč lahko poveča tudi verjetnost tako imenovane vetrne suše.

V središču razmaha pridobivanja vetrne energije na morju je Esbjerg na Danskem, ki leži na obali Severnega morja. Pri tem ne gre le za prizadevanja EU za prehod na obnovljive vire energije, ampak tudi zmanjševanje odvisnosti od ruskih energentov, poroča Euronews.

"Povpraševanje je ogromno in veseli nas, da že sedaj vemo, da bomo leta 2025 razprodani," pravi glavni komercialni direktor vetrne elektrarne Esbjerg Jesper Bank, ki pričakuje poslovno nadvse stabilno desetletje. 

Severno morje je eno od najbolj vetrovnih območij na svetu. Do konca tega desetletja je cilj, da bi vetrna energija na morju proizvedla 65 gigavatov, kar je enakovredno 30 jedrskim reaktorjem.

Kaj pa, če moč vetra prične usihati?

"Podnebne spremembe zagotovo lahko vplivajo na spremenljivost vetra," pravi Matti Juhani Koivisto, višji raziskovalec pri DTU Wind and Energy Systems. "Imamo nekaj dokazov, da bi lahko vetrne suše v prihodnosti postale nekoliko pogostejše. To je še vedno zelo negotovo, a vseeno moramo biti nanje pripravljeni," dodaja Juhani Koivisto.

V Združenem kraljestvu in na Irskem, denimo, so bile hitrosti vetra med julijem in septembrom 2021 po podatkih vesoljskega opazovalnega programa Copernicus precej podpovprečne. 

Tudi če bo svet ustavil segrevanje planeta, bodo vetrovi na severni polobli vseeno znatno oslabeli. Pojav se imenuje globalno mirovanje in je posledica hitrega segrevanja Arktike, ki zmanjšuje temperaturno razliko s tropi, kar je vrzel, ki ustvarja vetrove. 

Ponavljajoča se sušna obdobja  

"Imamo načine, kako ta problem obvladati, in tudi če bodo v prihodnosti vetrne suše pogostejše, imamo tehnologije, s katerimi se lahko spoprimemo s to težavo," zatrjuje Koivisto.

Eden od načinov, s katerimi industrija poskuša ohraniti vrtenje turbin, je povečanje njihove učinkovitosti. "Pri nižjih hitrostih vetra turbine proizvedejo manj energije," pravi Kenneth Thomsen, vodja oddelka pri DTU Wind Turbine Design in v nadaljevanju pojasni: "Lahko pa spremenimo njihovo zasnovo tako, da imamo večji rotor v primerjavi z generatorjem. Nazivno moč turbina potem doseže prej, pri nižji hitrosti vetra. In to pomeni, da ustvarja bolj konstantno moč že pri nižjih hitrostih vetra."

V prihodnjih letih bo tako sposobnost merjenja, ocenjevanja in napovedovanja spremenljivosti vetra postala ključnega pomena. 

Vestas vetrna elektrarna vetrnica Avtomoto Prvi izkoristek vetra: največja in najvišja na svetu #foto Petrol Dom Novo vetrno polje ob Jadranskem morju, ki že žanje moč vetra Veternica Dom Z vetrom do elektrike, prijazne do okolja Vetrna turbina Vestas Avtomoto Največja vetrna turbina na svetu: vsaka vetrnica ima 115 metrov Danska otok vetrnice Avtomoto Največji gradbeni projekt: tak otok bodo gradili v Severnem morju
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin