Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
19.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Natisni članek

Nato orožje Ukrajina tank

Četrtek, 19. 1. 2023, 19.43

1 leto, 3 mesece

Nato: Dobava tankov ni čudežna rešitev za Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

3

Tank | "Ni posebnega oborožitvenega sistema, ki bi lahko bil čudežna rešitev za Ukrajino," je dejal vrhovni poveljnik Natovih sil.  | Foto Twitter

"Ni posebnega oborožitvenega sistema, ki bi lahko bil čudežna rešitev za Ukrajino," je dejal vrhovni poveljnik Natovih sil.

Foto: Twitter

Vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli je ob zaključku dvodnevnega zasedanja vojaškega odbora Nata v Bruslju izjavil, bi bila potencialna eskalacija razmer z odzivom Rusije na dobavo zahodnih bojnih tankov Ukrajini obvladljiva. Hkrati je opozoril, da dobava tankov ni čudežna rešitev za Ukrajino v njenem boju proti agresorju.

"Ni posebnega oborožitvenega sistema, ki bi lahko bil čudežna rešitev za Ukrajino. Ravnovesje vseh sistemov je nujno," je dejal Cavoli, a ob tem vseeno poudaril, da je sodobna zahodna tehnologija na bojišču v Ukrajini vsekakor boljša od ruske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Natovega vojaškega odbora admiral Rob Bauer je medtem poudaril, da bi bili tanki leopard 2 za Ukrajino pomembni zlasti pri dohitevanju sovražnika in ponovnemu zavzetju okupiranega ukrajinskega ozemlja. "Rusi se borijo s tanki, zato tudi Ukrajinci potrebujejo tanke," je pojasnil.

Rusija spomladi verjetno načrtuje novo ofenzivo 

Opozoril je tudi, da Rusija spomladi verjetno načrtuje novo ofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Na to se morajo Ukrajinci pripraviti," je še dodal.

Na srečanju najvišjega vojaškega organa Nata so sicer obravnavali tudi krepitev vzhodnega krila zavezništva in vojaške razmere v Ukrajini. Srečanja so se udeležili načelniki generalštabov držav članic.

Že v petek bo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji potekalo tretje srečanje kontaktne skupine za pomoč Ukrajini. Kijev tu od zaveznic pričakuje odločno podporo v obliki težkega orožja, kar je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg tudi obljubil.

Največ pozornosti bo najverjetneje posvečeno ravno dobavi tankov leopard. Nemčija ima pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav. Po poročanju nemških medijev je kancler Olaf Scholz pripravljen dovoliti dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, a pod pogojem, da ZDA dajo na voljo svoje tanke abrams.

Varna v Bolgariji
Novice To je država, ki je na skrivaj rešila Ukrajino
Izstrelitev rakete
Novice Velika Britanija bo Ukrajincem dobavila 600 raket
G7 Ursula von der Leyen Charles Michel
Novice Predsednik Evropskega sveta: Sanjam, da bo Ukrajinec zasedal moj položaj
Ukrajina
Novice Bodo za obravnavo ruskih zločinov v Ukrajini ustanovili posebno sodišče?
Ne spreglejte