Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
10.03

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

meteorit Rusija

Torek, 26. 2. 2013, 10.03

4 leta, 1 mesec

Našli največji kos meteorita, ki je padel v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski znanstveniki so v okolici Čebarkula našli velik kos meteorita, ki naj bi po prvih ocenah tehtal približno kilogram.

Meteorit, ki je pred malo več kot desetimi dnevi padel v rusko pokrajino Čeljabinsk, je v Rusiji povzročil pravo mrzlico, saj tako strokovnjaki kot amaterji skrbno preiskujejo območje in upajo, da bodo našli ostanke meteorita, poslovneži pa medtem delce meteorita prodajajo prek spleta. Skupina tamkajšnjih smučarjev pa je v ponedeljek našla do zdaj največji potrjen del meteorita.

Tehta približno kilogram "Meteorit tehta kakšen kilogram," je povedal Viktor Grohovski z univerze v Uralu. "Nismo ga še natančno stehtali, saj mora biti najprej konzerviran, zato da ne razpade," je še povedal. Do zdaj naj bi na območju, kamor je padel meteorit, našli približno sto delcev, sodeč po oglasih na spletu, pa naj bi bilo teh delcev še enkrat toliko, piše Russia Today.

Grohovski je sicer prepričan, da bodo našli še nekaj delov meteorita, prepričan pa je tudi, da bi lahko največji kos ležal ravno na dnu jezera Čebarkul. V premeru bi lahko bi meril do 60 centimetrov, je prepričan Grohovski. Znanstveniki in potapljači pa so že obljubili, da bodo prečesali vsak centimeter jezera Čebarkul.

Deli meteorita se uspešno prodajajo na spletu Deli meteorita pa so prava prodajna uspešnica na spletu, kjer se cene za različne kose močno razlikujejo, od nekaj evrov do tudi nekaj tisoč evrov. Najdražji del meteorita je mogoče kupiti na kitajski spletni strani, zanj pa prodajalec zahteva približno 12 tisoč evrov. Čeprav avtentičnosti ni mogoče preveriti, pa prodajalci trdijo, da so meteoriti pravi. Prepričani so, da bodo deli meteorita tistim, ki jih bodo kupili, prinesli srečo in jim pomagali pri spopadanju z depresijo.

Tistim, ki nimajo dovolj denarja, da bi si privoščili del meteorita, ponujajo majice, na katere je natisnjena fotografija meteorita. Lokalna pekarna pa je že oddala vlogo za licenco imen znamk, kot so Skrivnostni meteor, Uralski meteorit, Čerbarkulski meteorit, pod katerimi nameravajo izdelati piškote in sladkarije.

Lokalne oblasti upajo, da bo več turistov obiskalo Čebarkul Turistične agencije ponujajo tudi oglede jezera Čebarkul, lokalne oblasti pa so prepričane, da bodo v tem delu Rusije videli precej turistov ravno zaradi padca meteorita v regiji. Tudi lokalni muzej upa na to, saj bo v kratkem predstavil razstavo fotografij in videoposnetkov dramatičnega padca meteorita.

Ne spreglejte