Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 7. 2014,
10.17

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gaza spopadi Izrael Palestina

Nedelja, 27. 7. 2014, 10.17

5 let, 10 mesecev

Napori za dolgoročno prekinitev ognja v Gazi vsaj za zdaj propadli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po relativno mirni soboti se je nasilje v Gazi danes nadaljevalo. Izrael je sprva na poziv ZN pristal na podaljšanje prekinitve ognja, a jo je zaradi Hamasovega raketiranja zjutraj preklical.

Tudi Hamas je kasneje pristal na 24-urno prekinitev nasilja, a prepozno. Število mrtvih na palestinski strani je preseglo 1050.

Hamasov tiskovni predstavnik Sami Abu Zuhri je v nedeljo dopoldne sporočil, da so se palestinske skupine v Gazi vendarle dogovorile, da s 13. uro po srednjeevropskem času za 24 ur prekinejo z nasiljem.

"Kršijo svojo lastno prekinitev ognja" A Izrael za zdaj očitno ne načrtuje nove prekinitve ognja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč kasneje za ameriško televizijo CNN dejal, da se bo izraelska operacija v Gazi nadaljevala, in obenem Hamas obtožil, da sam krši svojo prekinitev ognja.

"Kršijo svojo lastno prekinitev ognja. Pod temi pogoji bo Izrael storil vse, kar mora, da zaščiti svoje državljane," je zatrdil izraelski premier. Hamas je namreč tudi v nedeljo po 13. uri nadaljeval z izstreljevanjem raket proti Izraelu; izstreljenih naj bi jih bilo okoli 30.

Hamas: Izraelska vojska naj se umakne iz Gaze Izraelski varnostni kabinet je sicer na omenjeno 24-urno podaljšanje humanitarne prekinitve ognja pristal že v soboto zvečer, potem ko se je po 16 urah iztekla prej dogovorjena prekinitev ognja. Hamas je podaljšanje prekinitve ognja v soboto zvečer zavrnil in zahteval, da se izraelska vojska povsem umakne z območja Gaze.

Izrael na to ne želi pristati in vztraja, da njegovi vojaki tudi med prekinitvijo sovražnosti ostanejo na območju Gaze in nadaljujejo z uničevanjem Hamasovih podzemnih tunelov.

Ker se je palestinsko raketiranje juga Izraela nato ponoči nadaljevalo, je izraelska vojska v nedeljo zjutraj sporočila, da enostransko prekinitev ognja končuje in znova nadaljuje s svojo kopensko, pomorsko in zračno ofenzivo na Gazo.

Nove smrtne žrtve med Palestinci "Po Hamasovem neprekinjenem raketiranju v vsem času humanitarnega okna, ki smo ga dogovorili v dobro civilnega prebivalstva v Gazi, bodo izraelske obrambne sile obnovile svoje zračne, pomorske in kopenske aktivnosti na območju Gaze," je sporočila vojska.

Kmalu zatem so že poročali o novih smrtnih žrtvah med Palestinci. V izraelskih napadih je bilo v naslednjih urah ubitih najmanj 13 Palestincev, ranjenih pa več kot 30. Število smrtnih žrtev na palestinski strani je tako po 20 dneh izraelske operacije v Gazi preseglo 1060. Poleg tega je bilo ranjenih več kot 6000 ljudi v Gazi.

Na izraelski strani je bilo ubitih 43 vojakov in dva civilista ter tudi nek tajski delavec.

Krvavi mejnik 1000 smrtnih žrtev je bil presežen že med prvotno prekinitvijo ognja v soboto. Prebivalci Gaze so lahko v tem času namreč preiskali ruševine svojih domov in izpod njih so potegnili več kot 150 trupel.

John Kerry "vesoljec, ki so ga izkrcali na Bližnjem vzhodu" V soboto je sicer v Parizu potekalo mednarodno srečanje na ministrski ravni, na katerem so skušali ključni mednarodni akterji sprti strani prepričati v dolgoročno prekinitev ognja. Ameriški državni sekretar John Kerry se je sestal s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in kolegi iz Velike Britanije, Nemčije, Italije, Katarja, Turčije in EU.

Kot sicer poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bil Kerry v izraelskih medijih v nedeljo deležen ostrih kritik zaradi svojega povsem neuspešnega posredovanja, saj naj ne bi imel prav nobenega občutka za regijo in naj bi bil kot "vesoljec", ki so ga izkrcali na Bližnjem vzhodu.

Težava naj bi bila tudi v tem, da Hamas ne zaupa sedanjemu vodstvu v Egiptu, zato ostajajo neuspešna tudi mirovna prizadevanja Kaira.

Ne spreglejte