Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
9.29

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

preiskava samomor zapor Jeffrey Epstein

Sreda, 28. 6. 2023, 9.29

10 mesecev

Napake osebja v zaporu omogočile, da je Epstein naredil samomor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Jeffrey Epstein | Epstein je bil v celici sam s preveliko količino posteljnine. | Foto Reuters

Epstein je bil v celici sam s preveliko količino posteljnine.

Foto: Reuters

Ameriški zvezni preiskovalci so ugotovili, da so številne in resne napake osebja newyorškega zapora v Brooklynu omogočile, da je ameriški finančnik Jeffrey Epstein leta 2019 naredil samomor, ko je čakal na sojenje zaradi spolnih zločinov, je v torek sporočilo ameriško ministrstvo za pravosodje.

Preiskava, ki jo je vodil generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horowitz, se je osredotočila na ravnanje zaposlenih v zveznem zaporu v Brooklynu, kjer so Epsteina 10. avgusta 2019 našli mrtvega z rjuho okoli vratu.

V povzetku poročila je navedeno, da je osebje zagrešilo pomembno kršitev in opustitev dolžnosti, zaradi česar je bil Epstein, čeprav so ga opazovali zaradi nevarnosti samomora, še vedno sam v celici s preveliko količino posteljnine.

Preiskava ni našla dokazov, ki bi nasprotovali predhodnim ugotovitvam, da je 66-letnik umrl zaradi samomora. "Nismo odkrili dokazov, ki bi bili v nasprotju z ugotovitvijo FBI, da pri tem ni bilo kaznivih dejanj," je navedeno v izjavi.

Dva dežurna paznika sta priznala, da sta ponaredila zapise 

Epsteinove znane povezave s politiki in poslovno elito so podžgale teorije zarote o njegovi smrti, vendar sta dva dežurna paznika priznala, da sta ponaredila zapise, povezane z nadzorom v času samomora. Leta 2019 sta bila obtožena zaradi nesposobnosti. Sprejela sta družbenokoristno delo in hujših posledic zanju ni bilo.

"Kombinacija malomarnosti, napačnega ravnanja in očitnih napak pri opravljanju dela je prispevala k okolju, v katerem si je verjetno eden od najbolj zloglasnih zapornikov v oskrbi zapora lahko vzel življenje," je navedeno v povzetku poročila, ki predlaga osem priporočil za izboljšanje upravljanja zapora.

Tožbe zaradi Epsteinovega spolnega izkoriščanja mladoletnih deklet se nadaljujejo tudi po njegovi smrti. Njegova nekdanja partnerica Ghislaine Maxwell je bila konec leta 2021 zaradi trgovanja s spolnimi storitvami obsojena na dve desetletji zapora. Na sodbo se je pritožila.

V začetku junija je banka JPMorgan Chase pristala na plačilo 290 milijonov dolarjev za poravnavo skupinske tožbe Epsteinovih žrtev, ki trdijo, da je banka omogočila njegovo shemo trgovine s spolnimi storitvami. Ta sporazum je sledil vzporedni poravnavi Deutsche Bank v zvezi z Epsteinom, ki je maja sporočila, da se je strinjala s plačilom 75 milijonov dolarjev.

Novice 100-letni Američan ubil ženo in naredil samomor
Ne spreglejte