Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

London napad

Petek, 24. 5. 2013, 11.38

8 let

Napada v Londonu ni bilo mogoče preprečiti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanska vlada brani obveščevalne in varnostne agencije, ki so se znašle pod plazom kritik, ker niso preprečile umora vojaka na ulicah Londona, ki sta ga napadalca pokončala z mačeto.

Varnostne agencije se bodo morale zagovarjati pred parlamentarno komisijo, saj je prišlo na dan, da sta bila moška, aretirana zaradi grozljivega umora vojaka Drummerja Leeja Rigbyja, poznana agenciji MI5, vendar so ocenili, da sta obrobni figuri in ju zato niso preiskovali.

Minister Eric Pickles je za BBC povedal, da je nemogoče ves čas nadzorovati vse, in dodal, da bodo poslanci izvedli temeljito preiskavo "o tem, kaj so varnostne sile vedele, a sem videl, da strokovnjaki za varnost pojasnjujejo, kako težko je v svobodni družbi nadzorovati vse".

Nekdanji vodja protiteroristične enote pri MI6 je za BBC povedal, da bi bilo zelo težko zaznati napad, kakršen se je zgodil v Woolwichu, predelu Londona, čeprav je MI5 že osem let spremljal osumljenca.

Osumljenca, šlo naj bi za Michaela Adebolaja in Michaela Adebowaleja, se med napadom sploh nista skrivala, Adebolaja pa je neka priča celo posnela, ko je z okrvavljenimi rokami in mačeto v roki razlagal, da je napad izvedel, ker britanski vojaki vsak dan ubijajo muslimane.

Oborožena policija je na prizorišče prispela 13 minut po prvem klicu na pomoč in ustrelila osumljenca, ki nista niti poskušala zbežati. Osumljenca ostajata v bolnišnici, saj sta bila precej hudo ranjena, policija pa čaka, da ju bo lahko zaslišala. Aretirali so še dva osumljenca, moškega in žensko, saj sumijo, da je obstajala večja zarota za napad.

Napad sredi ulice v popoldanskih urah je močno pretresel Veliko Britanijo in sprožil strah pred maščevanjem nad britanskimi muslimani. Neki Namibijec, ki je v Veliko Britanijo prišel pred petimi leti, je za Deutsche Welle povedal, da je položaj "napet". Angleški nacionalisti so se v Londonu spopadli s policijo, potem ko so se člani skupine English defence league (Angleška obrambna liga) zbrali na kraju, kjer je bil Rigby umorjen, in napadli nekaj džamij, v katere so metali opeko. Policija je nekaj ljudi prijela.

Ne spreglejte