Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
7.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

teroristični napad Burkina Faso

Sobota, 16. 1. 2016, 7.04

8 let

Napad na hotel v Burkini Faso končan, umrlo 26 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Večurni napad skrajnežev na luksuzen hotel Splendid v prestolnici zahodnoafriške države Burkina Faso je končan. Zahteval je najmanj 26 življenj. Varnostne sile so osvobodile 126 talcev.

Minister za informiranje Remi Dandjinou je sporočil, da je bilo v napadu na hotel in bližnjo kavarno Cappuccino, ki sta priljubljeni med tujci in uslužbenci ZN, ubitih 26 ljudi. V državi je razglasil tridnevno žalovanje. Francosko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bilo 27 mrtvih in okoli 150 ranjenih.

Med operacijo so ubili štiri džihadiste Varnostni vir je pred tem povedal, da so med smrtnimi žrtvami državljani 18 držav. Poudaril je, da gre za začasno število in da se bojijo, da je žrtev več. Dodal je, da so bili ubiti štirje džihadisti, med njimi dve ženski. Notranji minister Burkine Faso Simon Compaore je pred tem sporočil, da so ubili tri napadalce. Sporočil je, da so osvobodili 126 talcev, od katerih jih je 33 ranjenih.

Med osvobojenimi talci je tudi minister za javna dela Clement Sawadogo, ki ga je skupaj z drugimi ministri šele v sredo imenoval na položaj novi predsednik države 58-letni Roch Kabore.

Nov napad na bližnji hotel Minister Compaore je povedal, da sedaj poteka napad na hotel Ybi, ki je blizu kavarne Cappuccino. Priče so povedale, da se je peti napadalec zatekel v bar blizu restavracije in hotela Iby.

Predsednik države Roch Marc Christian Kabore je medtem danes obiskal hotel Splendid, ki je bil tarča napada.

Vladnim silam so pri reševanju talcev pomagale tudi francoske specialne enote. Francoski predsednik Francois Hollande je napad obsodil.

Odgovornost za napad je prevzela Al Kaida v islamskem Magrebu, ki je v napadu na hotel v malijski prestolnici Bamako novembra lani ubila 19 ljudi.

Ne spreglejte