Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

Natisni članek

Pulj

Sreda, 22. 8. 2018, 6.30

5 let, 8 mesecev

Največja hrvaška ladjedelnica obstala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

1

ladjedelnica 3. maj Reka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaposleni v puljskem Uljaniku in reški ladjedelnici 3. maj, torej v skupini Uljanik, ki so ob 7. uri zaradi neizplačanih julijskih plač začeli stavko, nameravajo vztrajati, dokler jim vodstvo ne izplača zaostale plače. Poleg tega so danes na shodu v Pulju zahtevali tudi odstop uprave družbe.

Predstavniki stavkovnega odbora in sindikatov so po srečanju z upravo povedali, da bodo nadaljevali stavko, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve glede izplačila julijskih plač. Obenem se zavedajo, da družba nima denarja za plače.

Ocenili so, da je za stanje v Uljaniku odgovorna uprava, ki niti po današnjih pogovorih ne namerava odstopiti. Menijo, da je rešitev možno poiskati samo na vladni ravni.

Eden voditeljev sindikata kovinarjev Rajko Kutlača je na novinarski konferenci v Pulju pojasnil, da s stavko želijo pritisniti tudi na hrvaško vlado, naj se že na svoji četrtkovi seji izjasni ali podpira obstoj ladjedelništva na Hrvaškem. Pozval je hrvaško vlado, naj delavcem omogoči "preživetje".

Uroš Rotnik
Novice Korupcijska afera desetletja: še 12 let časa za obsodbe. Osem so jih že porabili.

Predstavniki sindikatov so tudi opozorili, da bo veliko delavcev Uljanik Grupe zapustilo ladjedelnici v Pulju in na Reki ter poiskalo službe v drugih državah, "ker je delavcem dovolj igric" z družbo.

Iz uprave Uljanika so po srečanju s predstavniki stavkovnega odbora kratko sporočili, da razumejo nezadovoljstvo delavcev ter da so v nenehnem stiku z vsemi državnimi institucijami s katerimi iščejo izhod iz krize.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je danes v Zagrebu novinarjem izjavil, da vlada ni samo opazovalec stanja v Uljanik grupi temveč poskuša priti do rešitve. Po današnji seji ožjega kabineta vlade je poudaril je, da je manevrski prostor vlade zožen, a bodo vztrajali pri reševanju problemov.

dom stanovanje nepremičnina kredit posojilo
Novice Kupci stanovanj, pozor! Posojila se dražijo.

V skupini Uljanik je približno 4500 zaposlenih davi začelo stavkati na svojih delovnih mestih. Stavkajo vsi, razen varnostnikov, gasilcev in dežurnih služb, je novinarjem na Reki povedal predstavnik sindikata kovinarjev Veljko Todorović.

Delavci v puljski ladjedelnici so na razmere v skupini opozorili na današnjem shodu, na katerem so zahtevali tudi odstop "nesposobne" uprave družbe, ki da je odgovorna za slabo stanje v Uljaniku. Zahtevajo dolgoročne rešitve, ki bi zagotovile obstoj ladjedelništva v Pulju in na Reki.

Do uprave Uljanika je bil danes kritičen tudi minister za upravo Lovro Kuščević. Ta je pred začetkom seje ožjega kabineta vlade poudaril, naj se vodstvo Uljanika "bolj resno" posveča iskanju izhoda iz krize. Kot je dejal, je Uljanik "velik problem za hrvaško gospodarstvo", odgovornost za stanje v podjetju ni na strani vlade, ker gre za zasebno podjetje, se pa je vlada vključila v reševanje težav v tej ladjedelniški skupini.

Uprava Uljanika naj bi po neuradnih podatkih do konca tedna nakazala julijske plače, kar bo pomenilo tudi konec stavke.

O razmerah v Uljaniku so sicer že v torek govorili trije pristojni ministri. Gospodarski minister Darko Horvat je po srečanju pojasnil, da vlada išče način, da bi delavcem Uljanika zagotovila vsaj dve plači, a so koraki vlade odvisni od odgovora Bruslja na načrt prestrukturiranja družbe, ki ga je vodstvo tja poslalo prejšnji mesec.

Hrvaška odgovor Bruslja na načrt sanacije pričakuje najpozneje septembra. Načrt prestrukturiranja predvideva vlogo države in strateškega partnerja, ki naj bi zagotovili stabilizacijo poslovanja. Za že sklenjena ambiciozna naročila 17 ladij pa nujno potrebujejo 580 milijonov evrov.

Ne spreglejte