Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2020,
6.04

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

36

Natisni članek

noad streljanje Nemčija šiša bar

Četrtek, 20. 2. 2020, 6.04

4 leta, 2 meseca

Ksenofobni napad v Nemčiji: devet mrtvih in najmanj pet huje poškodovanih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

36

V dveh streljanjih v mestu Hanau na zahodu Nemčije je umrlo devet ljudi, najmanj pet je huje ranjenih. 43-letni storilec, ki je streljal v kavarnah z vodnimi pipami, t. i. šišami, oziroma pred njimi, je imel, po navedbah nemških oblasti, trdno rasistično prepričanje. Na domu storilca, ki naj bi bil skrajni desničar, so policisti našli še dve trupli, eno je bilo storilčevo, drugo pa truplo njegove 72-letne matere. Skupaj je tako umrlo enajst ljudi.

Prvi incident se je zgodil okoli 22. ure zvečer, ko je moški streljal pred kavarno z vodnimi pipami v središču mesta. Ubil je tri ljudi. Med žrtvami so imeli številni migracijsko ozadje. Časnik Bild dodaja, da so bile nekatere žrtve kurdskega rodu.

Motiv za napad ksenofobija

Kot piše več nemških medijev, naj bi imel storilec Tobias R. skrajno desna prepričanja in naj bi bil sovražen do tujcev. Po do sedaj zbranih informacijah je bil motiv za napad 43-letnega Nemca ksenofobija, je sporočila nemška policija, ki napad obravnava kot terorizem. 

Nemško tožilstvo je svoje sklepe oblikovalo na podlagi ugotovitev začetne preiskave videoposnetkov in neke vrste manifesta na spletni strani strelca. Preučiti morajo še, ali so obstajali ljudje, ki so vedeli za njegova prepričanja in načrte. Trenutno preiskujejo napadalčeve stike v Nemčiji in tujini, piše STA.

Poleg rasističnih prepričanj je bil manifest storilca tudi poln nenavadnih teorij zarote in drugih čudnih idej, je pojasnil Peter Frank, nemški zvezni tožilec. Zvezno tožilstvo se je sicer vključilo v preiskavo, ker so sumili, da je motiv ksenofobija.

Napadalec je s kraja prvega napada pobegnil z avtomobilom. Nato so v približno dva kilometra oddaljenem mestnem predelu Kesselstadt ponoči odjeknili novi streli. Strelec naj bi pozvonil in streljal na ljudi, ki so bili v prostoru za kadilce. Ubil jih je pet, med njimi eno žensko, piše STA. Še en človek je kasneje umrl zaradi poškodb, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To je šok za vse"

"Žrtve so ljudje, ki smo jih poznali že leta," je povedal sin lastnika bara, ki ga v času napada ni bilo tam. Med smrtnimi žrtvami sta, po njegovih besedah, tudi dva zaposlena. "To je šok za vse," je še povedal lastnikov sin, piše STA.

Poleg smrtnih žrtev je bilo v streljanjih ranjenih več ljudi. Poročali so o najmanj petih huje ranjenih.

Hanau streljanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policisti so storilca iskali sedem ur. Kot so sporočili, je po do sedaj zbranih podatkih deloval sam, ne s pomočjo drugih strelcev, kot so sprva mislili. Na domu storilca so odkrili dve trupli, eno je bilo storilčevo, drugo pa truplo njegove 72-letne matere.

Preiskava še traja, policija pa vse priče poziva, naj se javijo.

"Napad na našo svobodno in mirno družbo"

"To je napad na našo svobodno in mirno družbo," je obsodil dejanje notranji minister dežele Hessen Peter Beuth.

Moški je bil lovec in je orožje posedoval legalno. Policiji pa ni bil doslej poznan zaradi svojih skrajnih nagnjenj.

Na YouTubu objavil posnetek o domnevnih zlorabah otrok v vojaških ustanovah ZDA

Preiskovalci so našli tudi pismo storilca s priznanjem in videoposnetek. Po navedbah varnostnih krogov je storilec nekaj dni pred dejanjem na YouTubu objavil videoposnetek, na katerem v tekoči angleščini govori o "osebnem sporočilu vsem Američanom" ter o tem, da v ZDA obstajajo podzemne vojaške ustanove, v katerih zlorabljajo in ubijajo otroke.

Ameriške državljane poziva, naj se prebudijo in se temu zoperstavijo. V videoposnetku sicer ni namiga, da naj bi napadalec pripravljal napad v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA, še piše STA.

Storilec naj bi na spletu objavil še več drugih posnetkov o svojih stališčih, med drugim naj bi v enem trdil, da Nemčijo upravlja tajna služba. Negativno je govoril tudi o migrantih iz arabskih dežel in Turčije, piše STA.

Pahor izrazil sožalje svojcem žrtev napada

Predsednik republike Borut Pahor je nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju poslal sožalno pismo, v katerem je izrazil sožalje in sočutje svojcem smrtnih žrtev terorističnega strelskega napada. Obsodil je tudi vsakršno nasilje.

Merklova pretresena

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je zaradi napada pretresena. Čeprav ni potrjeno, zaenkrat vse kaže na to, da je storilec deloval iz skrajno desnega in rasističnega motiva, je dodala. Ogorčen je tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Hanau streljanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hanau streljanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hanau streljanje | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte