SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljša rešitev izraelsko-palestinskega spora

3

termometer

Ločitev Izraelcev in Palestincev v Jeruzalemu kot del rešitve z dvema državama bi bila najboljša pot za zmanjšanje nasilja v izraelski prestolnici. Kdo je predlagal to rešitev? Računalniški program.

Skupina znanstvenikov iz Švice in Izraela je to ugotovila tako, da so najprej določili skupine prebivalcev Jeruzalema in analizirali odnose med njimi, kar jim je omogočilo razvoj računalniškega modela. Model so nato uporabili za preizkušanje več mogočih rešitev, da bi ugotovili, katera bi kar najbolj zmanjšala tveganje za nasilje v izraelski prestolnici.

Raziskava je pokazala, da bi prostovoljno preseljevanje v okviru rešitve z dvema državama, s katerima bi ločili Izraelce in Palestince, imela najpozitivnejši učinek. "Čeprav si ljudje ne želijo nasilja, niso bili sposobni, da bi ga spravili pod nadzor," je dejal sociolog Dirk Helbing s švicarskega zveznega tehnološkega inštituta v Zürichu, ki je sodeloval v raziskavi.

Izrael ima Jeruzalem za enotno in večno izraelsko prestolnico, medtem ko Palestinci želijo, da bi vzhodni del Jeruzalema postal prestolnica njihove bodoče države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin