Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
11.48

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Evropski parlament nagrada Saharov

Četrtek, 29. 10. 2015, 11.48

1 leto, 4 mesece

Nagrada Saharov blogerju, obsojenemu na bičanje zaradi žaljenja islama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Evropskem parlamentu so danes razglasili dobitnika letošnje nagrade Saharov za svobodo misli, ki jo podeljujejo za dosežke na področju človekovih pravic.

Nagrado je prejel zaprti savdski bloger Raif Badavi. 31-letnega blogerja so oblasti obsodile na deset let zapora, 1.000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen, ker da je na svojem blogu žalil islam.

Prvih 50 udarcev je prejel pred več sto gledalci Badavi je zasnoval spletišče Free Saudi Liberals (svobodni savdski liberalci), spletno platformo za politične in verske razprave. Na tem spletišču naj bi objavljali gradivo s kritično noto do pomembnih verskih osebnosti, Badavi naj bi tudi namigoval, da je islamska univerza Imam Mohamed Ibn Saud postala leglo teroristov.

Leta 2012 je bil aretiran zaradi razžalitve islama, poleg tega je bilo proti njemu izdanih več obtožnic, tudi zaradi verskega odpadništva. Leta 2013 so ga obsodili na sedem let zapora in 600 udarcev z bičem, nato pa so mu leta 2014 kazen zvišali na 1000 udarcev z bičem in deset let zapora ter plačilo globe.

Prvih 50 udarcev je prejel 9. januarja 2015 pred več sto gledalci, preostale pa so zaradi mednarodnih obsodb in Badavijevega slabega zdravstvenega stanja preložili. Njegova žena in trije otroci so zaradi groženj s smrtjo pobegnili v Kanado. Vrhovno sodišče je junija 2015 potrdilo njegovo kazen, zato ostaja v zaporu.

Lani je nagrado dobil ginekolog iz Konga Denis Mukwege Nagrajenca je izbrala t. i. konferenca predsednikov parlamenta, 16. decembra pa bodo nagrado svečano podelili na prireditvi v Strasbourgu. V ožjem izboru kandidatov sta bila še umorjeni predstavnik ruske opozicije Boris Nemcov ter venezuelski politični zaporniki in opozicija vladajočim socialistom predsednika Nicolasa Madure.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani jo je dobil ginekolog iz Konga Denis Mukwege.

Ne spreglejte