Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
8.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

20

Natisni članek

Kitajska Pentagon ZDA

Petek, 3. 2. 2023, 8.43

1 leto, 3 mesece

Peking trdi, da je domnevni vohunski balon meteorološki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

20

Balon, ki so ga zadnje dni opazili v ameriškem zračnem prostoru in ki naj bi po domnevah Pentagona vohunil za Kitajsko, je kitajski civilni balon za meteorološke raziskave, ki je zaradi vetra zašel s poti, je danes sporočil uradni Peking.

Pentagon je v četrtek zvečer sporočil, da spremljajo sumljiv balon, ki je že več dni v ameriškem zračnem prostoru in naj bi domnevno vohunil za Kitajsko.

Najprej so ga opazili nad Aljasko, nato je prečkal Kanado, v sredo pa so ga opazili nad ameriško zvezno državo Montana, kjer imajo ZDA med drugim jedrske rakete v nekaj podzemnih silosih, poroča britanski BBC.

Kitajsko zunanje ministrstvo je nato danes sporočilo, da gre za "kitajski civilni cepelin", ki je zašel z načrtovane poti, in da ga uporabljajo predvsem za meteorološke raziskave.

Izpostavili so, da Kitajska obžaluje njegov "nenameren vstop v zračni prostor ZDA zaradi višje sile" in da bodo še naprej komunicirali z ZDA in "ustrezno obravnavali to nepričakovano situacijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška vlada pripravila bojna letala za primer, če bi ga morali sestreliti

Neimenovani predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva je pred tem povedal, da so ga sprva hoteli razstreliti, a so si premislili, ker bi razbitine lahko povzročile škodo na tleh.

Dodal je, da je jasno, da je njegov namen nadzor, vendar pa po oceni Pentagona ne predstavlja večje grožnje, saj ima "omejeno dodano vrednost z vidika zbiranja obveščevalnih podatkov".

Kljub temu pa je vlada pripravila bojna letala za primer, če bi ga morali sestreliti.

Blinken preložil obisk na Kitajskem

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona v ameriškem zračnem prostoru preložil za konec tedna napovedan obisk na Kitajskem, je danes sporočil visoki uradnik State Departmenta.

Obisk bo moral potekati drugič, takoj ko bodo to dopuščale okoliščine, je dodal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder, ki je potrdil, da spremljajo balon, je dodal, da ta potuje na višini precej nad komercialnim zračnim prometom ter da zato ne predstavlja vojaške ali fizične nevarnosti za ljudi na tleh.

Ameriški mediji so poročali, da je balon velik kot trije avtobusi.

Varšava
Novice Bo po vojni v Ukrajini v Evropi nastalo novo središče moči?
Ne spreglejte