Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zahodni breg Gaza Izrael Palestina

Petek, 25. 7. 2014, 19.08

8 let

Na Zahodnem bregu ubiti štirje Palestinci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V dveh incidentih na Zahodnem bregu, v katera so bili vpleteni tako izraelska vojska kot judovski naseljenci, so bili danes ubiti štirje Palestinci.

Že v četrtek je bil med protestom proti izraelski ofenzivi v Gazi ubit en Palestinec, ranjenih je bilo 150 ljudi, so za francosko tiskovno agencijo AFP povedli palestinski varnostni viri.

Skupina judovskih naseljencev streljala na palestinske protestnike V vasi Bejt Umar so izraelski vojaki danes ubili 46-letnega in 30-letnega Palestinca. V bližini mesta Nablus je skupina judovskih naseljencev streljala na palestinske protestnike, ti so metali kamne na njihov avtomobil, in ubila 18-letnega Palestinca. Kmalu so tja prispeli izraelski vojaki in s streli pokončali še 22-letnega Palestinca, tri pa ranili.

Tiskovna predstavnica izraelske vojske dogodka v Bejt Umarju ni komentirala, je pa dejala, da so se v bližini Nablusa zgodila soočenja med izraelskimi silami in Palestinci, "v katera so bili vpleteni (judovski) naseljenci". Podrobnosti ni razkrila, navaja AFP.

Izraelske varnostne sile ubile 25-letnega Palestinca, ranile pa 150 ljudi V četrtek so izraelske varnostne sile med množičnim protestom proti izraelski ofenzivi v Gazi na Zahodnem bregu ubile 25-letnega Palestinca, ranile pa 150 ljudi. Po navedbah palestinskih varnostnih in zdravstvenih virov je bil Palestinec del desettisočglave množice, ki se je več ur spopadala z vojsko in obmejno policijo v Kalandiji, ki leži med Jeruzalemom in Ramalo.

Izraelska vojska je pozneje za AFP potrdila, da je streljala na protestnike, potem ko so ti na vojake in policiste metali kamne, pirotehnična sredstva in molotovke.

Poziv za vsaj humanitarno prekinitev ognja v Gazi v obdobju bajrama Mednarodna prizadevanja za vsaj začasno prekinitev ognja v Gazi so se danes še okrepila. Ameriški državni sekretar John Kerry se zato v Kairu sestaja z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom in egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem. Ban je po pogovorih pozval k vsaj humanitarni prekinitvi ognja za obdobje ramazanskega bajrama.

Kot piše britanski BBC, se je upanje, da bodo v Gazi vendarle dosegli vsaj začasen mir, danes okrepilo, potem ko so Kerry, Ban in Šukri za popoldne napovedali novinarsko konferenco. Kerry naj bi sicer še danes odpotoval nazaj v ZDA, ne glede na to, ali se bodo o prekinitvi ognja dogovorili ali ne.

Kerryjev predlog naj bi predvideval prekinitev ognja za nekaj dni Izraelski varnostni kabinet naj bi že danes razpravljal o Kerryjevem predlogu za prekinitev spopadov na območju Gaze. Po navedbah izraelskega radia naj bi izraelsko vodstvo predlogu pritrdilo, če ga bo sprejelo tudi palestinsko gibanje Hamas.

Kerryjev predlog naj bi predvideval najprej prekinitev ognja za nekaj dni. V tem obdobju naj bi izraelska vojska uničila tunele na palestinskem območju, ki jih Hamas uporablja v teroristične namene, med drugim za infiltracijo borcev na ozemlje Izraela, hkrati pa bi se Hamas z Egiptom pogajal o olajšavah za območje Gaze.

Turčija in Katar predlagala sedemdnevno prekinitev spopadov Po navedbah palestinskega vira sta Turčija in Katar medtem predlagala sedemdnevno prekinitev spopadov, medtem ko je Ban danes pozval k brezpogojni humanitarni prekinitvi ognja v Gazi za čas ramazanskega bajrama. Ta se začenja v ponedeljek ali torek, odvisno od tega, kdaj bodo zagledali mlaj oziroma prazno luno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Humanitarna prekinitev lahko in mora v veljavo stopiti takoj – brez pogojev, brez opravičil in brez zavlačevanja," je v izjavi zapisal generalni sekretar ZN. Kot je dodal, bi to lahko bil obenem temelj za dosego dolgoročnega premirja.

SZO za oblikovanje humanitarnega koridorja Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) se je medtem zavzela za oblikovanje humanitarnega koridorja, s pomočjo katerega bi z območja Gaze evakuirali ranjene. O tem se po navedbah tiskovnega predstavnika SZO Paula Garwooda v zadnjih dneh pogovarjajo z Izraelom in Egiptom.

Število mrtvih v izraelskem obstreljevanju Gaze je medtem preseglo 800. Po navedbah AFP je 18-dnevni spor zahteval že več kot 845 življenj, od tega večinoma palestinskih civilistov. Po podatkih SZO je bilo na območju Gaze obenem do četrtka ranjenih 5.118 ljudi, od tega 1.561 otrok, 1.700 žensk in 203 starejši.

Število žrtev se je sicer danes povečalo tudi na izraelski strani, potem ko so v Gazi ubili izraelskega vojaka. Po navedbah izraelske vojske je operacija proti Hamasu doslej zahtevala življenja 33 izraelskih vojakov.

Ne spreglejte