Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
21.20

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

detonacija eksplozija bomba

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 21.20

2 meseca, 2 tedna

Na vrtu za okras imela bombo: "Če bo šlo vse v zrak, bova šla tudi midva"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Bomba | Bomba sta uporabljala za okras. | Foto X/@BBCBreakfast

Bomba sta uporabljala za okras.

Foto: X/@BBCBreakfast

Starejši par v Milford Havnu v Walesu je na svojem vrtu kot okras hranil več kot sto let staro bombo. Ko jo je razstrelila ekipa za odstranjevanje bomb, sta dejala, da se počutita, "kot da bi jima umrl stari prijatelj". 

Bomba, ki je bila zunaj doma Sian in Jeffreyja Edwardsa, naj bi izvirala iz poznega 19. stoletja. Vseskozi sta mislila, da gre za bombo brez naboja. Prejšnji teden je na njuna vrata potrkal policist, ki je paru povedal, da je opazil bombo in da mora obvestiti ministrstvo za obrambo. Strokovnjaki so se po pregledu skoraj 30-kilogramskega izstrelka, za katerega so ugotovili, da bi lahko kadarkoli eksplodiral, odločili, da ga bodo že naslednji dan odstranili s kraja.

Za zakonca je bilo slovo od "starega prijatelja" težko, še posebej, ko so jima rekli, da se bosta morala začasno izseliti iz hiše. "Enoti za odstranjevanje bomb sem povedal: 'Ne greva iz hiše, tu bova ostala. In če bo šlo vse v zrak, bova šla tudi midva.'"

Bombo sta imela za okras, po njej sta udarjala z lopato, da sta odstranila zemljo 

77-letni Jeffrey Edwards je za Guardian povedal, da ju je novica šokirala in da tisto noč nista prav veliko spala, saj sta živela v prepričanju, da gre za prazen izstrelek, in ga imela za okras. Sian je dodala, da je predmet med drugim uporabljala za to, da je med delom na vrtu po njem potolkla z lopato in jo tako očistila zemlje.

V času odstranjevanja so v bližini zaprli vse ceste, nameravali pa so evakuirati tudi vso ulico, a se je kasneje izkazalo, da to ni potrebno. Odpeljali so jo v zapuščeni kamnolom v Walwyn's Castle, prekrili s petimi tonami peska in detonirali.

"Bila je kot stari prijatelj. Zelo mi je žal, da so staro stvar uničili," je dejal Edwards in dodal, da je bila bomba stara več kot sto let, na dvorišču pred njuno hišo pa je stala že več generacij.

Belgija, policija
Novice Zaradi grožnje z bombo danes zaprtih skoraj 30 šol
Ne spreglejte