Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2012,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

volitve

Sobota, 3. 3. 2012, 21.25

8 let

Na volitvah v Rusiji prepričljivo zmagal Putin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na predsedniških volitvah v Rusiji je v skladu s pričakovanji prepričljivo zmagal sedanji premier Vladimir Putin.

Vladimir Putin je dve uri po razglasitvi prvih rezultatov predsedniških volitev pred 100.000 privrženci, ki so se zbrali v središču Moskve, razglasil zmago. Kot je poudaril v govoru, so bile "odprte in poštene volitve" preizkus neodvisnosti in zrelosti Rusije. Opozicija medtem opozarja na nepravilnosti in kršitve na voliščih.

"Obljubil sem, da bomo zmagali in smo zmagali" "Zmagali smo! Slava Rusiji," je zbranim na trgu Manež pred Kremljem sporočil Putin. "Obljubil sem, da bomo zmagali in smo zmagali," je dodal. Po njegovih besedah so Rusi danes pokazali, da so poskusi uničenja države obsojeni na propad. Pri tem je namignil na množične demonstracije opozicije v zadnjih mesecih.

Medvedjev: To zmago potrebuje vsa država Na zborovanju je nastopil tudi sedanji predsednik Dmitrij Medvedjev, ki mu bo Putin po napovedih poveril položaj premiera. "To zmago potrebuje vsa država," je poudaril.

Putina je podprlo več kot 60 odstotkov ruskih volivcev Začasni rezultati po preštetju glasovnic s 30 odstotkov volišč, ki jih je objavila volilna komisija, so tako potrdili napovedi o gladki Putinovi zmagi. Na drugem mestu je glede na rezultate s 30 odstotkov volišč komunist Genadij Zjuganov s 17,25 odstotka glasov. Vodjo liberalno demokratske stranke Vladimirja Žirinovskega je glede na začasne rezultate podprlo 7,29 odstotka ruskih volivcev, multimilijarderja Mihaila Prohorova 7,19 odstotka, na zadnjem mestu pa je Sergej Mironov. Volilna udeležba je tri ure pred zaprtjem zadnjih volišč znašala 56,3 odstotka.

Vzporedne volitve, ki jih je opravil ruski institut Vtsiom, medtem kažejo, da je Putin prejel 58,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je Zjuganov s 17,7 odstotka glasov, sledi mu Prohorov z 9,2 odstotka glasov, četrti je Žirinovski z 8,5 odstotka, na repu pa je Mironov s 4,8 odstotka glasov.

Putin se po štirih letih vrača na predsedniški stolček 59-letni nekdanji tajni agent Putin, ki je bil ruski predsednik že med letoma 2000 in 2008, se bo tako po štirih letih na položaju premiera znova vrnil v Kremelj. Nedavne spremembe ustave so predsedniški mandat podaljšale s štirih na šest let, kar ob možnosti dveh zaporednih mandatov v teoriji pomeni, da bi Putin lahko načelu Rusije ostal do leta 2024.

Množica pred Kremljem: Verjamemo v Putina V središču Moskve se je po navedbah ruske policije zbralo več kot 100.000 ljudi, ki proslavljajo Putinovo zmago. Zbrani na trgu Manež pred Kremljem in v okoliških ulicah v središču ruske prestolnice, med njimi so po poročanju tujih tiskovnih agencij številni mladi, mahajo z ruskimi zastavami ob ritmih techno glasbe. Organizatorji zborovanja pa udeležencem delijo transparente s slogani "Putin-naš predsednik" in "Verjamemo v Putina".

"Zagrozili so s kaznijo, če ne pridemo na praznovanje" Nekateri udeleženci zborovanja v podporo Putinu sicer priznavajo, da so jim oblasti ali njihova podjetja zagrozili s kaznijo, če ne bodo prišli na praznovanje Putinove zmage. "Ne podpiramo ga. Vodstvo našega podjetja nas je prisililo, da smo prišli sem. Imamo službe, imamo družine, ne moremo si privoščiti, da bi jih izgubili," je povedal neimenovani udeleženec zborovanja.

Na trgu za red in varnost skrbi več sto pripadnikov enot ruskega notranjega ministrstva, na bližnjih ulicah pa stojijo številni avtobusi s pripadniki posebnih policijskih enot, ki so v pripravljenosti za primer izbruha izgredov.

Med volitvami naj bi prišlo do številnih kršitev Ruska opozicija medtem opozarja, da je med volitvami prišlo do številnih kršitev in nepravilnosti. Po navedbah organizacije Golos, ki je opazovala volitve, so med drugim zabeležili številne primere, ko so se volivci vozili z avtobusi in množično volili na več voliščih.

Zjuganov: Absolutno nepravične in prezira vredne volitve O nepravilnostih govorijo tudi nekateri Putinovi protikandidati. Komunist Genadij Zjuganov, ki se je glede na izide vzporednih volitev in začasne rezultate volitev uvrstil na drugo mesto, je volitve že označil na "nepoštene, absolutno nepravične in prezira vredne".

Prohorov: Privrženci zabeležili več kot 4000 primerov nepravilnosti Multimiljarder Mihail Prohorov, ki naj bi se uvrstil na tretje mesto, pa je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da so njegovi privrženci, ki so bili skrivoma opazovalci volitev, zabeležili več kot 4000 primerov nepravilnosti na voliščih.

Kasjanov: Ne bomo priznali legitimnosti predsednika "Te volitve niso bile svobodne ... zato bodo jutri potekali protesti. Ne bomo priznali legitimnosti predsednika," pa je dejal Mihail Kasjanov, ruski premier v prvem Putinovem predsedniškem mandatu, ki se je v zadnjem času pridružil opoziciji.

Opozicija, ki je pred volitvami množično protestirala proti Putinu, sicer za nocoj uradno ni napovedala novih demonstracij. So pa pozvali k demonstracijam, ki naj bi na Puškinovem trgu v Moskvi potekale v ponedeljek zvečer. Po mnenju analitikov bi bili lahko ponedeljkovi protesti pomemben pokazatelj, kakšna bo nadaljnja usoda demonstracij v Rusiji.

Napad na enem od volišč Namestnik ruskega notranjega ministra Aleksander Gorovoj pa je sporočil, da se je na enem od volišč v ruski republiki Dagestan zgodil napad, v katerem so bili ubiti trije policisti in en napadalec. Po njegovih besedah so trije zamaskirani neznanci na volišče vdrli eno uro po njegovem zaprtju. Pri tem so se spopadli s policisti. V spopadih so bili ubiti trije policisti in en napadalec.

Ne spreglejte