Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2016,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovaška volitve Robert Fico

Nedelja, 6. 3. 2016, 9.22

8 let

Na volitvah na Slovaškem zmagala Smer, a bo težko oblikovala vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na sobotnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala stranka Smer-SD premierja Roberta Fica, ki pa bo izgubila absolutno večino v parlamentu in bo težko oblikovala vlado.

Po preštetju glasovnic z 80 odstotkov volišč so Ficovi socialdemokrati dobili malo manj kot 29 odstotkov glasov. Na drugem mestu je neoliberalna Svoboda in Solidarnost (Sas) evroskeptika Richarda Sulika z 11-odstotno podporo, sledi pa stranka Običajni ljudje-Nova z 10,5 odstotka glasov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Obema strankama so javnomnenjske raziskave napovedovale, da bosta komajda prestopili petodstotni parlamentarni prag.

Velika podpora za skrajno desnico V skladu s pričakovanji se bo z več kot osemodstotno podporo v parlament vrnila tudi konservativna Slovaška Narodna stranka (SNS), ki je na prejšnjih volitvah izpadla iz parlamenta. Na petem mestu je skrajno desna Ljudska stranka – naša Slovaška Mariana Kotlebe, ki ji je z malo več kot sedmimi odstotki tik za petami stranka madžarske manjšine Most-Hid. Do zdaj neznano stranko Mi smo družina je presenetljivo podprlo več kot šest odstotkov Slovakov.

Kaže, da se bo v parlament uvrstilo osem strank So pa slovaški volivci malo glasov namenili desnosredinskima strankama, ki so jima ankete napovedovale uspeh. Novoustanovljena konservativna Mreža nekdanjega predsedniškega kandidata Radoslava Prochazke, ki so ji več mesecev napovedovali več kot deset odstotkov, je dobila le nekaj več kot petodstotno podporo, Krščanski demokrati (KDH), ki so v parlamentu zastopani od osamosvojitve Slovaške, pa utegnejo tokrat ostati brez sedežev. Po začasnih izidih jih je podprlo 4,9 odstotka Slovakov.

V 150-članski parlament se bo, kot kaže, uvrstilo osem strank. Državo, ki se pripravlja na polletno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta, zato čaka težavno sestavljanje vladajoče koalicije.

Ne spreglejte