SiolNET. Novice Svet
1,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Na včerajšnjih protestih v Moskvi aretirali več kot 1.300 ljudi

1,76

termometer

Protest v Moskvi
Organizatorji včerajšnjega protesta načrtujejo za prihodnjo soboto še večje proteste. Foto: Reuters

Na sobotnih protestih v ruski prestolnici Moskva je ruska policija po navedbah nevladnega portala OWD-Info aretirala več kot 1.370 ljudi. Oblasti so objavile, da so zaradi različnih kaznivih dejanj prijeli 1.074 ljudi.

Po poročanju ruskih medijev so sinoči večino aretiranih že izpustili na prostost.

Sobotnih protestov se je kljub prepovedi in močni policijski prisotnosti v središču mesta po podatkih policije udeležilo okoli 3.500 ljudi.

Proteste so pripravili šest tednov pred volitvami v moskovski mestni svet, z njimi pa so želeli doseči, da bi dovolili sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

Protestirajo zaradi izključitev 57 kandidatov za moskovski mestni svet

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5.000 glasov podpore, a jih volilna komisija pretekli teden vseeno ni hotela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Opozicijski kandidati želijo izkoristiti naraščajoče nezadovoljstvo z ruskimi oblastmi, vse nižjo podporo predsedniku Vladimirju Putinu ter ogorčenje zaradi zniževanja življenjskega standarda in korupcije.

Jašin, ki so ga prav tako včeraj prijeli, je na Twitterju pozval k novim, večjim protestom prihodnjo soboto.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Koleraba / 28.07.2019. ob 11:24 +5 - 3

  Ljdje protestirajo zaradi nevzdržnosti sistema in življenja. Minimalna plača je 150 USD, mnogi delajo še za manj. Šolein bolnice se množično zapirajo. Vsak ki odpre kljun in izrazi nezadovoljstvo, je sovražnik države. Eni pa ta sistem še poveličujejo. In to v razvitih državah kjer imajo polne riti. Vse le zato, da se tolče proti Ameriki in zahodu, ki bo sedaj spet dežurni krivec za Putinovo lakomnost in tiransko (ne)sposobnost.

  +5 - 3
 • Branko_Erculj / 28.07.2019. ob 13:44 0 0

  To rusko vladavino čedalje manj razumem. Kako tam funkcionira kleptokracija, mi je jasno. Ampak tole …..

  0 0
 • Koleraba / 28.07.2019. ob 11:25 +2 - 2

  portal pa se imenuje OVD....

  +2 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin