SiolNET. Novice Svet
1,22

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Na tisoče Francozov na ulice zaradi obglavljenega učitelja

1,22

termometer

francija, protesti
Foto: Reuters

Več tisoč ljudi se je danes v Parizu udeležilo shoda v podporo učitelju, ki je učencem pokazal karikature islamskega preroka Mohameda, mlad Čečen pa ga je v petek usmrtil in ga obglavil. "Ne totalitarizmu mišljenja" in "Jaz sem učitelj" sta le dva izmed številnih napisov solidarnosti z ubitim učiteljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekateri so vzklikali ime ubitega učitelja Samuela Patyja, spet drugi pa so se spomnili tudi terorističnega napada na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo leta 2015, ko sta dva napadalca zaradi objave karikatur Mohameda ubila 12 ljudi. Vmes pa je bilo slišati tudi gesla v podporo svobodi izražanja in svobodi poučevanja, piše STA.

Podobne demonstracije kot v francoski prestolnici načrtujejo tudi v drugih mestih po državi, kot so Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille in Bordeaux, še navaja AFP.

Grozovit petkov umor francoskega učitelja zgodovine je dobesedno šokiral Francijo in obudil spomine na krvavi napad na Charlie Hebdo leta 2015. Tedaj se je na Trgu republike v Parizu v obrambo svobode izražanja zbralo okoli 1,5 milijona ljudi. Podobno je tudi tokrat minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer pozval k podpori francoskim učiteljem ter k izrazu solidarnosti in enotnosti.

Shoda v Parizu sta se udeležila tudi premier Jean Castex in županja Pariza Anne Hidalgo, še navaja AFP.

francija, protesti Foto: Reuters

Učitelj že tarča groženj na spletnih omrežjih

V soboto je tožilec Jean-Francois Ricard pojasnil, da je bil Paty že tarča groženj na spletnih omrežjih, ker je učencem v okviru državljanske vzgoje pokazal karikature Mohameda. Tovrstne karikature sicer močno razburjajo radikalne islamiste, ki menijo, da je prikazovanje islamskega preroka bogokletno, piše STA.

Učitelja je umoril 18-letni Čečen, Abdulah Anzorov, ki je imel v Franciji status begunca. Po napadu na učitelja je bil pozneje ubit v spopadu s policijo.

Oče učenke je objavil njegov naslov

Policija je v povezavi z umorom doslej prijela enajst ljudi. Med njimi tudi očeta ene od njegovih učenk, ki se je na spletu zgražal nad tem, da je Paty kazal karikature Mohameda, in zahteval, da se ga odpusti iz šole. Pozival je tudi k "mobilizaciji" proti učitelju. Objavil je učiteljevo ime in naslov šole, kjer ga je nato morilec tudi iskal, še navaja AFP.

francoska policija pariz francija Novice V predmestju Pariza napadalec obglavil učitelja

Komentarji

22

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • gtr-al / 18.10.2020. ob 17:45 +29 - 2

  Evropejci, predvsem zahodni, so preveč popustljivi do prišlekov, ki ne želijo sprejeti niti osnovnih evropskih norm. Država bi morala reagirati, že ko so starši otrok grozili učitelju. Verjetno tudi v šoli popuščajo, da dekleta in fantje nimajo skupnih športnih aktivnosti,plavanja itd. Evropa, če želi preživeti bo tukaj morala biti dosledna ali pa bodo v naslednji generaciji prevladale norme prišlekov

  +29 - 2
 • dr.justice / 18.10.2020. ob 17:52 +26 - 1

  Ja, prišlekom se dopušča, da pod krinko demokratičnosti uveljavljajo svoje želje, ki temeljijo na najbolj zlobni veri sveta. Žal so nas zalotili speče na dosežkih naših prednikov in se nam ni ljubilo ukvarjati se s tem. Zdaj jih imamo tu, ne pred pregom, med nami so, nič kaj prijazni. Vse bolj so pogumni in kažejo svoj pravi jaz. Nikabi postajajo del obvezne garderome evropskih muslimank, ki so prej desetletja skrivale svoje poreklo. Teroristični napadi jih nič ne motijo.

  +26 - 1
 • stanislav1 / 18.10.2020. ob 19:13 +18 - 3

  Mladina ne bo objavila slik. Objavljajo samo slike kvazi kolesarjev.

  +18 - 3
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin