Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
7.17

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

COVID-19 okužba Slovaška Koronavirus

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 7.17

3 leta, 6 mesecev

V Belgiji pričakujejo po 10.000 novih okužb na dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Slovaška Češka | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Belgiji bi lahko ta teden glede na trend naraščanja okužb z novim koronavirusom v preteklem tednu beležili po več kot 10.000 novih primerov na dan, so danes opozorile tamkajšnje oblasti. Kitajska pa namerava v prihodnjih petih dnevih testirati več kot devet milijonov prebivalcev pristaniškega mesta Qingdao, potem ko so v mestu zaznali manjši izbruh novega koronavirusa.

V Belgiji močno narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v belgijskih bolnišnicah, vključno s tistimi na intenzivni negi. V zadnjem dnevu so potrdili 5.327 novih okužb.

Virolog Steven Van Gucht je na današnji novinarski konferenci belgijskega inštituta za javno zdravje dejal, da so v tednu od 2. do 8. oktobra v Belgiji v povprečju potrdili 4154 novih okužb z novim koronavirusom. V primerjavi s tednom pred tem gre za 89-odstotno povečanje, poročajo belgijski mediji.

"V sredo, 7. oktobra, smo potrdili 6505 primerov okužbe. Ob takšnem trendu bodo ta teden dnevi, ko bomo imeli po več kot 10.000 okužb," je povedal Van Gucht.

V belgijskih bolnišnicah je trenutno za bolnike s covidom-19 pripravljenih 2000 postelj na intenzivni negi.

Na Slovaškem obvezne maske tudi na prostem

Na Slovaškem bodo zaradi porasta okužb z novim koronavirusom zaostrili ukrepe za zajezitev pandemije, je v nedeljo sporočil premier Igor Matovič. Napovedal je več nujnih ukrepov. Restavracije bodo lahko nudile le osebni prevzem jedi in pijač, od četrtka pa bodo zaprti bazeni, savne in fitnesi, navaja STA.

Trgovine in lekarne bodo sicer ostale odprte, ampak bodo morale nameniti del odpiralnega časa le za upokojence. Večji dogodki bodo prepovedani, profesionalni športni dogodki pa bodo potekali brez gledalcev.

Covid-19, Koronavirus
Novice Nas čakajo štirje tedni strogih omejitev?

Na Slovaškem, kjer živi 5,5 milijona ljudi, so doslej potrdili 19.850 okužb, umrlo je 61 ljudi.

Avstrija, Dunaj | Foto: Reuters Foto: Reuters V Avstriji v zadnjem dnevu skoraj tisoč okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 979 novih okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki pristojnih avstrijskih oblasti. Še naprej narašča število aktivno okuženih ljudi, ki trenutno znaša 11.378.

V zadnjih 24 urah so v Avstriji ob 13.668 testiranjih na novi koronavirus potrdili 979 novih primerov okužbe. To je najvišje število okužb ob ponedeljkih doslej.

Največ okužb so znova zabeležili na Dunaju, in sicer 327. Sledita deželi Spodnja Avstrija s 170 in Zgornja Avstrija s 130 novimi primeri. Na avstrijskem Štajerskem so jih potrdili 49, na Koroškem pa 30.

V slovenski severni sosedi, ki ima okoli 8,9 milijona prebivalcev, še naprej narašča število aktivno okuženih ljudi. V zadnjem dnevu se je povečalo za 358 na 11.378. V bolnišnicah je 561 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, kar je 34 več kot v nedeljo. Na intenzivni negi jih je 97, v nedeljo jih je bilo 96. Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, skupaj 855. Doslej so potrdili 56.298 okužb sz novim koronavirusom.

V Italiji je od začetka epidemije covida-19 v februarju umrlo 36.205 bolnikov. | Foto: Reuters V Italiji je od začetka epidemije covida-19 v februarju umrlo 36.205 bolnikov. Foto: Reuters V Italiji manj novih okužb in več smrti

V Italiji so danes zabeležili zmanjšanje števila novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni in hkrati potrdili več smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so potrdili 4619 novih okužb, dan prej 5456. Hkrati so potrdili 39 novih smrti zaradi covida-19. V Italiji je od začetka epidemije covida-19 v februarju umrlo 36.205 bolnikov.

Na Apeninskem polotoku se je sicer povečalo število aktivnih okužb z novim koronavirusom. Teh je 82.764. Povečalo se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Trenutno se v italijanskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 4821 bolnikov, od tega 452 na intenzivni negi, kar je 32 več kot dan prej, poroča STA.

Italijanska vlada namerava predvidoma še nocoj sprejeti odlok o strožjih ukrepih za preprečitev širjenja okužb. Med drugim naj bi prepovedali zbiranje skupin pred bari in restavracijami ter omejili število oseb na zasebnih druženjih. V lokalih naj bi stregli samo za mizami, ki naj bi bile postavljena na ustrezni razdalji. Prepovedali naj bi tudi kontaktne športe.

Kitajska bo testirala celo mesto

Kitajska namerava v prihodnjih petih dnevih testirati več kot devet milijonov prebivalcev pristaniškega mesta Qingdao, potem ko so v mestu zaznali manjši izbruh novega koronavirusa. Gre za prvo obsežno testiranja v nekaj mesecih.

V mestu so v nedeljo potrdili šest okužb z novim koronavirusom, izvor imajo v tamkajšnji bolnišnici, so danes sporočile lokalne oblasti. Kot so dodali, bodo v prihodnjih treh dneh testirali pet mestnih četrti, celo mesto pa v roku petih dni. Ob tem niso navedli točnega števila ljudi, ki jih nameravajo testirati.

Do sedaj so sicer testirali že več kot 140.000 zdravstvenih uslužbencev in bolnikov.

Nazadnje so obširneje testirali v juniju, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico.

Brazilski otok sprejema le turiste, ki so preboleli covid-19

Čeprav je Brazilija ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, pa je rajskemu otoku Fernando de Noronha doslej uspelo, da niso potrdili še niti ene okužbe. Obisk otoka tako sedaj preventivno dovolijo le obiskovalcem, ki so covid-19 že preboleli.

Otok sredi Atlantskega oceana je bil mesece izoliran. Prebivalci so bili ta čas solidarni med seboj, saj niso imeli možnosti služenja na računa turizma. Med drugim so ribiči vsak dan razdelili ulov med okoli 1000 otočanov, v zameno pa so jim oblasti dale na voljo brezplačno gorivo.

Ker so pandemijo preživeli brez okužb, želijo ta trend nadaljevati tudi v času odpiranja. "Sprejeli smo stroge ukrepe, da se obranimo korone," je dejal vodja otoka Guilherme Rocha.

Poleg predložitve dokazila, da so obiskovalci preboleli covid-19 oz. so razvili protitelesa na novi koronavirus, na otoku redno izvajajo tudi naključna testiranja prebivalcev.

Ne spreglejte