Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2023,
19.24

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

6

Natisni članek

neodvisnost premier Škotska

Ponedeljek, 27. 3. 2023, 19.24

1 leto

Na Škotskem izvolili novega premierja in vodjo vladajoče stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

6

Humza Yousaf, Škotska | Yousaf je bil kot regionalni poslanec v Glasgowu prvič izvoljen leta 2011, leta 2018 je postal škotski minister za pravosodje, tri leta pozneje pa prevzel zdravstveni resor. S 37 leti bo postal najmlajši škotski premier v zgodovini, prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju in nasploh prvi musliman na čelu večje britanske stranke. | Foto Reuters

Yousaf je bil kot regionalni poslanec v Glasgowu prvič izvoljen leta 2011, leta 2018 je postal škotski minister za pravosodje, tri leta pozneje pa prevzel zdravstveni resor. S 37 leti bo postal najmlajši škotski premier v zgodovini, prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju in nasploh prvi musliman na čelu večje britanske stranke.

Foto: Reuters

Humza Yousaf je novi vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) in bo na položaju škotskega premierja nasledil Nicole Sturgeon, so danes sporočili iz Edinburgha. Yousaf bo s 37 leti postal najmlajši premier Škotske doslej in prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju. V govoru po zmagi je napovedal, da bo Škotsko popeljal do neodvisnosti.

Yousaf, ki je nazadnje opravljal funkcijo škotskega ministra za zdravje, bo na premierskem stolčku zamenjal Sturgeonovo, ki je svoj odstop po osmih letih na položaju napovedala sredi februarja.

V ospredju kriza življenjskih stroškov in reforma javnih storitev

"Ljudje na Škotskem zdaj bolj kot kadarkoli prej potrebujejo neodvisnost in mi bomo generacija, ki bo neodvisnost zagotovila," je v svojem zmagoslavnem govoru napovedal Yousaf, ki bo kot premier Škotske prisegel v sredo. Dodal je, da bosta njegovi prednostni nalogi zaščita Škotov pred britansko krizo življenjskih stroškov in reforma javnih storitev.

"Prizadeval si bom voditi Škotsko in interese vseh naših državljanov ne glede na politično pripadnost," je zatrdil in poudaril, da si bo prizadeval za konstruktivno sodelovanje z vlado v Londonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasovanja za izvolitev novega vodje SNP se je udeležilo 70 odstotkov članov stranke. Yousaf je v prvem krogu prejel 24.336 oziroma 48 odstotkov glasov, protikandidatki Kate Forbes in Ash Regan pa 20.559 oziroma 40 odstotkov in 5.599 oziroma 11 odstotkov. V drugem krogu so člani SNP Yousafu namenili 26.032 oziroma 52 odstotkov glasov, Forbesovi pa 23.890 oziroma 48 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski premier Rishi Sunak je v odzivu na Yousafovo izvolitev dejal, da se veseli sodelovanja z njim, a obenem zavrnil njegove zahteve po novem referendumu o škotski neodvisnosti, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Irska ženska nogometna reprezentanca
Sportal Uefa sprožila preiskavo zaradi skandiranja irskih nogometašic #video
Dan McCafferty
Trendi Umrla je legenda škotskega hard rocka
vrhovno sodišče Združeno kraljestvo
Novice Vrhovno sodišče Škotski ne dovoli izvedbe referenduma brez privolitve Londona
Protest britanskih zdravnikov, ki zahtevajo več denarja za britansko javno zdravstvo
Novice Kaos v britanskem zdravstvu. Zaradi slabe oskrbe vsak teden desetine mrtvih.
Ladja
Novice V nesreči v pristanišču na Škotskem najmanj 25 ranjenih
Ne spreglejte