Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2020,
13.54

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

protest Sofija

Sreda, 2. 9. 2020, 13.54

3 leta, 7 mesecev

Na protivladnih protestih v Sofiji se je zbralo več tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Protest v Sofiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred parlamentom v bolgarski prestolnici se je na protivladnih protestih danes zbralo več tisoč ljudi. Po poročanju tujih tiskovnih agencij gre za eno od največjih zborovanj za odstop premierja Bojka Borisova od začetka protestov pred dvema mesecema. Na protestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, več demonstrantov so aretirali.

Protestniki so na močno varovani parlament v Sofiji metali jajca, jabolka in smeti ter vzklikali Odstopi ter Mafija. Napadli so tudi policijska vozila ter z neznano snovjo zadeli 20 policistov, je sporočila policija. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec, osem so jih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki jo povzema STA, aretirali.

Protest v Sofiji | Foto: Reuters Foto: Reuters V spopadih je bilo po navedbah policije ranjenih 20 policistov. Po navedbah zdravstvenih virov pa so v bolnišnicah zagotovili zdravniško pomoč 16 ranjenim v protestih, med njimi tudi protestnikom.

Protest pod geslom Veliki državni udar so priredili na prvi dan zasedanja parlamenta po poletnih počitnicah. Tako so med drugim odgovorili na vladni načrt spremembe ustave, ki je po njihovem le trik, s katerim se želi Bojko Borisov obdržati na oblasti.

Protest v Sofiji | Foto: Reuters Foto: Reuters K odstopu vlade poziva tudi predsednik države

Protestniki zahtevajo odstop vlade zaradi korupcije, mafijskega vedenja in odvisnosti od oligarhov. Glavni zahtevi sta odstop Borisova in generalnega tožilca Ivana Geševa.

K odstopu desnosredinske vlade 61-letnega Borisova je danes v bolgarskem parlamentu pozval tudi bolgarski predsednik Rumen Radev. Zavzel se je tudi za opustitev načrtovanih sprememb ustave. "Ljudje niso šli na ulice, ker ni nove ustave, temveč zaradi pomanjkanja morale pri vodenju države, erozije državnosti in korupcije," je poudaril.

Protest v Sofiji | Foto: Reuters Foto: Reuters Borisov je obljubil, da bo odstopil, če bo zbral dovolj glasov za razpravo o osnutku v parlamentu, kar pa mu najverjetneje ne bo uspelo.

Ne spreglejte