SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na protestih rumenih jopičev znova vandalizem in nasilje

0,60

termometer

rumeni jopiči protest francija pariz
Gumijaste naboje, solzivec in vodne topove je policija uporabila tudi v mestu Nantes, da bi tako razpršila demonstrante, ki so proti varuhom reda metali steklenice s kislino in goreče predmete. Foto: Reuters

Protesti rumenih jopičev, ki so na ulicah Pariza in še nekaterih drugih francoskih mest potekali že 16. soboto zapored, so se zvečer znova sprevrgli v vandalizem in nasilje. V Parizu je moškega v obraz zadela gumijasta krogla varnostnih sil, v Bordeauxu pa je poslanec policijo obtožil, da ga je napadla.

Poslanec skrajne levice Loic Prud'homme je tako vložil uradno pritožbo zoper ravnanje policije, češ da ga je ta napadla z gumijevkami. Vendar pa so lokalne oblasti zatrdile, da je policija svoje delo opravila korektno in da je s posredovanjem želela le preprečiti, da bi se protesti razširili na za to nepredvidene površine.

Pariz, protesti Novice Na pariških ulicah znova več deset tisoč rumenih jopičev

Gumijaste naboje, solzivec in vodne topove je policija uporabila tudi v mestu Nantes, da bi tako razpršila demonstrante, ki so proti varuhom reda metali steklenice s kislino in goreče predmete. Brez nasilja ni šlo niti na shodih v Nici, Strasbourgu in Lillu.

rumeni jopiči protest francija pariz Foto: Reuters

protesti Pariz Francija rumeni jopiči Novice Protesti rumenih jopičev: Macron razmišlja tudi o referendumu

V soboto po državi protestiralo okoli 40 tisoč ljudi

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v soboto po državi protestiralo blizu 40.000 ljudi, od tega okoli 4000 v Parizu. Število udeležencev protestov naj bi tako upadalo, vendar pa organizatorji protestov tem številkam ne verjamejo in trdijo, da jih vlada skuša prikazati kot izraz upada javne podpore gibanju.

protesti Pariz Francija rumeni jopiči Novice Rumeni jopiči že dvanajsto soboto na ulicah francoskih mest

Protesti rumenih jopičev v Franciji so se začeli sredi novembra lani v znak protesta proti dvigu cen goriva, a so se kmalu usmerili proti reformni politiki predsednika republike Emmanuela Macrona. Ta je sicer v želji po končanju protestov uvedel več ukrepov in sprožil nacionalno javno razpravo.

Protesti so se večkrat sprevrgli v spopade s policijo. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je bila v poročilu na začetku tega tedna kritična tako do nasilja protestnikov kot do ukrepanja policije. Po vladnih podatkih je bilo na protestih skupno poškodovanih 2060 protestnikov in 1325 pripadnikov varnostnih sil.

Rumeni jopiči, 26. januar 2019 Novice Tako jih je v Parizu skupil eden vodij gibanja rumenih jopičev #video Protesti rumenih jopičev v Parizu Novice Novinarji brez meja obsojajo napade rumenih jopičev na novinarje Protesti rumenih jopičev Novice Francija: novi spopadi med rumenimi jopiči in policijo Radar francija Avtomoto Rumeni jopiči uničili 60 odstotkov vseh radarjev v Franciji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin