Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 11. 2013,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija Greenpeace

Torek, 19. 11. 2013, 16.49

8 let

Na prostost v Rusiji še prva neruska aktivistka Greenpeacea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče v ruskem Sankt Peterburgu je odločilo, da lahko po plačilu varščine na prostost odidejo prvi neruski aktivisti okoljevarstvene organizacije Greenpeace.

Iz skupine tako imenovanih Arktičnih 30 je sodišče najprej pozitivno odločilo v primeru brazilske aktivistke, zatem pa še v primerih petih drugih tujih aktivistov.

Da bo Ana Paula Alminhana Maciel izpuščena po plačilu varščine, je prek Twitterja sporočil Greenpeace. "Prvi Nerus," so dodali.

"Ljubim Rusijo, a pustite mi oditi domov in Rešite Arktiko" Fotografije Macielove, ki jih je objavil Greenpeace, prikazujejo njen velik nasmešek, ko je sodišče razglasilo odločitev. S sabo je na sodišče prinesla tudi več posterjev, na katerih je med drugim pisalo Ljubim Rusijo, a pustite mi oditi domov in Rešite Arktiko.

Sodišče je sicer kasneje odločalo še v primerih več drugih aktivistov in razsodilo, da lahko na prostost po plačilu varščine odide še pet drugih tujih državljanov - Argentinca Miguel Orsi in Camila Speziale, Novozelandec David Haussman, Italijan Cristian D'Alessandro in Poljak Tomasz Dziemianczuk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za vse sicer veljajo enaki pogoji: plačati morajo dva milijona rubljev (45.500 evrov) varščine v prihodnjih štirih dneh. Pri Greenpeaceu poudarjajo, da bodo poskusili varščine položiti čim prej.

Organizacija zbrala dovolj denarja za izplačilo varščin Tiskovna predstavnica Greenpeacea Violetta Rjabko je že dopoldne pojasnila, da je organizacija zbrala dovolj denarja za izplačilo varščin za vseh 30 priprtih aktivistov. Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass pa Greenpeace International ne ve, na kateri račun naj nakaže denar.

"Greenpeace International je že pred dvema mesecema dal denar na poseben bančni račun in sodišču predložil ustrezne dokumente," je dejal tiskovni predstavnik Greenpeacea v Rusiji Aleksej Kiseljov. "Sedaj čakamo na preiskovalni odbor, da sporoči številko računa, na katerega lahko nakažemo denar," je dodal.

V ponedeljek sta dve ruski sodišči po plačilu varščine izpustili tri ruske aktiviste, avstralskemu aktivistu pa je bil pripor podaljšan do 24. februarja.

Še vedno jim grozijo dolgoletne zaporne kazni Odvetnik Greenpeacea Anton Beneslavski je izpustitve proti varščini označil za pozitivno novico, a po njegovem "ne smemo pozabiti, da obtožb proti njim niso umaknili". "Še vedno jim grozijo dolgoletne zaporne kazni," je izpostavil.

Arktičnih 30 so aretirali 19. septembra, medtem ko so se z ladje Artic Sunrise skušali povzpeti na rusko naftno ploščad na območju Arktike. Na ta način so protestirali proti črpanju nafte v občutljivem arktičnem okolju.

Ne spreglejte