Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2019,
11.30

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Zagreb Hrvaška poplave

Torek, 24. 9. 2019, 11.30

4 leta, 7 mesecev

Na območju Zagreba močan dež povzročil številne težave #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Zaradi obilnega dežja, ki je prvi jesenski dan v popoldanskih urah zajel Zagreb in okolico, so gasilci posredovali približno 200-krat, so danes sporočili iz zagrebške civilne zaščite. Večinoma so posredovali zaradi poplavljenih mestnih ulic in kletnih prostorov ter zaradi zamašenih odvodnih kanalov.

V Zagrebu so bile zaradi poplavljenih podvozov zaprte nekatere izmed glavnih prometnic v zahodnih in vzhodnih predmestjih. Na številnih ulicah je voda ovirala promet, ponekod pa so se sprožili tudi manjši zemeljski plazovi, so še sporočile pristojne službe.

Zaradi slabe mestne kanalizacije poplave stalnica

Voda je vdrla v številne kletne prostore stanovanjskih in poslovnih objektov, pa tudi v druga poslopja in na dvorišča. Na terenu so bili poleg poklicnih mestnih gasilcev pripadniki vseh 57 prostovoljnih gasilskih društev z območja Zagreba.

Hrvaški mediji so objavili fotografije dveh najbolj kritičnih podvozov, ki so ju primerjali z bazenoma. Med drugim so kritizirali slabo mestno kanalizacijsko infrastrukturo, ker je podobne prizore mogoče videti ob vsakem večjem nalivu.

Dež je ohromil tudi javni mestni promet. V ponedeljek zvečer so nekatere tramvajske linije skrajšali, nekatere avtobusne linije pa so bile ustavljene, so pojasnili v mestnem podjetju Zagrebački električni tramvaj (Zet).

V preteklih 24 urah so sicer v vzhodnem delu mesta namerili 78 litrov dežja na kvadratni meter, medtem ko je na zagrebškem letališču padlo 95,6 litra na kvadratni meter. Meteorologi so poudarili, da je bila količina padavin v Zagrebu enaka mesečnemu povprečju za september. Napovedali so, da se bo dež danes umiril in da se bo v večini hrvaških krajev delno razjasnilo.

Dež je sicer v ponedeljek zvečer poplavil tudi nekatere ceste v Zadru, je danes poročal Jutarnji list.

Ne spreglejte