SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Obamo naslovljeno pismo naj bi bilo zastrupljeno z ricinom

4

termometer

 | Foto:
Ameriška tajna služba je sporočila, da je bilo pismo, v katerem se je bila sumljiva snov, naslovljeno na predsednika ZDA Baracka Obamo. Katera in ali je škodljiva, niso razkrili.

Tajna služba je potrdila, da je bilo na Obamo naslovljeno pismo s sumljivo snovjo, odkrili so ga v posebni zgradbi, kjer natančno pregledujejo vso pošto, naslovljeno na predsednika. Ta zgradba po besedah predstavnika tajne službe Edwina Donovana ni blizu Bele hiše, poroča Reuters.

Podobno pismo, ki je bilo sicer zastrupljeno s smrtonosnim ricinom in drugimi strupi, je prejel tudi ameriški senator Roger Wicker. Pismo, ki je bilo namenjeno Obami, je bilo odposlano 16. aprila, na isti dan, ko je bila odposlana tudi pošta za senatorja Wickerja iz Misisipija. Za to se je izkazalo, da vsebuje ricin, strup, ki je tisočkrat bolj smrtonosen kot cianid. Donovan je še povedal, da tajna služba tesno sodeluje z washingtonsko policijo in FBI-jem, da bi odkrili, od kod izvira pismo.

Rezultati podrobnejših preiskav bodo znani v nekaj dneh Ali so tudi v pismu, ki ga je prejel predsednik ZDA Barack Obama, odkrili strupe, za zdaj še ni znano. Po neuradnih informacijah, do katerih se je dokopala televizijska hiša ABC, naj bi bilo pismo pozitivno na ricin. ABC tako še poroča, da naj bi ga že posredovali laboratoriju, ki bo izpeljal še dodatne preiskave in dokončno potrdil, ali gre ta strup. Rezultati preiskav naj bi bili znani v prihodnjih 24 ali 48 urah.

Pošta, ki je naslovljena na predsednika, je, kot že omenjeno, pregledana v posebni zgradbi, takšen varnostni ukrep pa so ameriške oblasti sprejele po terorističnem napadu 11. septembra, ko so številni politiki, novinarji in znane osebnosti prejeli pisma z antraksom, ta so zahtevala skupaj 17 žrtev. Kapitolska policija, ki je zadolžena za varnost kongresa v Washingtonu, je preiskala še dva sumljiva paketa, ki so ju prejeli v dveh senatnih zgradbah. Eno od zgradb so morali celo evakuirati, poroča CNN.

Pismi naj ne bi bili povezani z napadi v Bostonu Potem ko so pismo, ki je bilo naslovljeno na senatorja Wickerja, odkrili le dan po napadih na bostonskem maratonu, so poostrili varnost v Washingtonu, saj senat obravnava kar nekaj občutljivih tem, med njimi sporno spremembo zakonodaje o orožju in reformi priseljenskega sistema. Vendar pa so ameriške oblasti mnenja, da pismi z ricinom nista povezani z napadom v Bostonu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin